Megerősítik az uniós járványvédelmi központot, hogy hatékonyabban reagáljon egy mostanihoz hasonló pandémiára

2021. szeptember 16. – 15:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Parlament (EP) elfogadta az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) hatáskörének kiterjesztésére irányuló javaslatot, az uniós betegségmegelőzési és járványügyi rendszer megerősítésére – írja az uniós parlament csütörtöki közlésére hivatkozva az MTI.

Az EP strasbourgi plenáris ülésén 598 szavazattal, 84 ellenében és 13 tartózkodás mellett fogadták el a javaslatot, amiben a képviselők fontosnak tartották, hogy az uniós tagállamok nemzeti készültségi és reagálási terveket dolgozzanak ki, valamint naprakész, összehasonlítható és jó minőségű járványügyi adatokkal szolgáljanak.

A javaslat arra is kitér, hogy az Európai Unió a jövőben miként előzhetné meg a határokon át terjedő egészségügyi válságok kialakulását, és hogyan készülhetne fel jobban rájuk. A koronavírus-járvány rávilágított arra, hogy a tagállamoknak, különösen a határ menti régióknak hatékonyabban kell együttműködniük – hangsúlyozták az EP-képviselők.

A javaslattal azt is biztosítani kívánják, hogy az ECDC megbízatása a fertőző betegségeken túl a legfontosabb nem fertőző betegségekre is kiterjedjen, például a szív- és érrendszeri megbetegedésekre, a légzőszervi betegségekre, a rákra, a cukorbetegségre és a mentális betegségekre.

Az európai egészségügyi unió kiépítésének részeként az Európai Bizottság 2020. november 11-én új egészségbiztonsági keretre tett javaslatot a koronavírus elleni küzdelem tapasztalatai alapján. Ennek részét képezi a határokon át terjedő súlyos egészségügyi veszélyekről szóló rendelettervezet és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ hatáskörének kiterjesztéséről szóló javaslat.

Csütörtökig több mint 226 millióan fertőződtek meg koronavírussal a világon, a halálos áldozatok száma meghaladja a 4,6 milliót. Magyarországon 458 új esetet regisztráltak, 343-an vannak kórházban a csütörtöki adatok szerint.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!