13 ezer focipályányi területet pusztított el a tűz Spanyolországban

2021. szeptember 15. – 05:44

Másolás

Vágólapra másolva

Sikerült megfékezni a Spanyolország délkeleti, turisták körében kedvelt Costa del Sol nevű régiójában tomboló erdőtüzeket – közölte kedden Elías Bendodo, Andalúzia tartomány belügyminisztere újságíróknak nyilatkozva.

Múlt szerda óta a lángok mintegy 9700 hektárt perzseltek fel Estepona üdülővárosának térségében. Ez 13 ezer focipálya méretének felel meg.

Az elmúlt napokban nyolc településről összesen 2700 embert kellett evakuálni, ők mostanra már visszatérhetnek otthonukba.

A belügyminiszter szerint a hatóságok szinte biztosak abban, hogy gyújtogatások okozták a tűzvészt. A tartományi miniszter azt ígérte, kézre kerítik az elkövetőket, akiket „hosszú időre rácsok mögé kell zárni”, írja az MTI.

Juanma Moreno, az autonóm andalúz kormány elnöke szigorúbb törvényeket követelt a gyújtogatókkal szemben, mondván, hogy egyre több erdőtüzet okoznak szándékosan. A mentőszolgálatok mintegy ezer tagja vett részt az oltási munkálatokban, amelyekbe a hadsereg alakulatait is bevonták. Tevékenységüket több mint ötven tűzoltó repülőgép és helikopter is segítette. A mentésben egy 44 éves tűzoltó meghalt.

A hatóságok szerint a Málaga tartományba hétfőn este és kedden érkezett csapadék is jelentősen hozzájárult a lángok megfékezéséhez. Ugyanakkor figyelmeztetést adtak ki, hogy helyenként még lángol az erdőség, ezért kétszáz tűzoltó és nyolc repülőgép továbbra is bevetésen lesz.

Augusztus végéig a spanyolországi bozóttüzek 74 260 hektárt perzseltek fel, ami az utóbbi évekhez képest átlagon felüli, de még így is elmarad a 2012-es pusztítástól, amikor 190 ezer hektár égett le.

A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!
A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!