Nemzetközi Büntetőbíróság: Vannak arra utaló jelek, hogy emberiesség elleni bűncselekmények történtek a Fülöp-szigeteki drogháború során

2021. szeptember 15. – 19:41

Másolás

Vágólapra másolva

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) teljes körű vizsgálatot indít a Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök 2016-os hatalomra kerülése óta tartó, több ezer halálos áldozatot követelő drogháború ügyében – írja az MTI.

Az ICC kérelmeket elbíráló bírói tanácsa (Pre-Trial Chamber) megállapította:

vannak arra utaló jelek, hogy emberiesség elleni bűncselekmények történtek a Fülöp-szigeteki drogháború során.

A bírák a vizsgálati anyagok kiértékelése után úgy találták, hogy a „drogháború nem törvényes bűnüldözési műveletnek”, hanem inkább civilek elleni rendszerszintű támadásnak tekinthető. Fatou Bensouda, az ICC előző főügyésze júniusban teljes vizsgálatot kért a drogháború ügyében, azt állítva: észszerű alapja van azt feltételezni, hogy 2016 júliusa és 2019 márciusa között emberiesség elleni bűncselekményeket követtek el a Fülöp-szigeteken.

A drogháború ellen tiltakozók 2017. augusztus 26-án, Manilában – Fotó: Noel Celis / AFP
A drogháború ellen tiltakozók 2017. augusztus 26-án, Manilában – Fotó: Noel Celis / AFP

A beszámoló szerint ebben az időszakban becslések szerint 12-30 ezer embert öltek meg a kormány drogellenes kampányának részeként. Bensouda a kérvényében azt állította: a gyilkosságokat a biztonsági erők és olyan önbíráskodó személyek követték el, akik valójában rendőrök vagy a rendőrség által felbérelt és fizetett magánszemélyek voltak. Hozzátették: a gyilkosságokat látszólag a „Fülöp-szigeteki kormány hivatalos állami politikájának szellemében” követték el.

„A kormány legmagasabb köreiben mozgó állami tisztségviselők nyíltan és többször is állást foglaltak a bírósági ítélet nélkül végrehajtott kivégzések mellett, és létrehozták a büntetlenség kultúráját az elkövetők számára” – áll a jelentésben. Bensouda szerint az ICC rendelkezik joghatósággal az említett bűncselekmények esetében, mert azokat még azelőtt követték el, hogy a Fülöp-szigetek 2019 márciusában kilépett az ICC-ből.

Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök – akinek elnöki megbízatása jövőre lejár – korábban fogadkozott: nem működik együtt az ICC-vel egy esetleges vizsgálat esetén. Emberi jogi aktivisták üdvözölték az ICC döntését, szerintük felelősségre kell vonni a feltételezett bűncselekmények miatt Dutertét és azokat a tisztségviselőket, akik a drogháborút folytatják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!