Észak-Korea kettő, Dél-Korea egy rakétát lőtt ki az utóbbi pár órában

2021. szeptember 15. – 11:51

Másolás

Vágólapra másolva

Sikeres tesztet hajtott végre Dél-Korea szerdán egy tengeralattjáróról indított ballisztikus rakétával (SLBM), néhány órával azután, hogy Észak-Korea is két ballisztikus rakétát lőtt ki az ország keleti partjáról – írja az MTI.

A dél-koreai rakétakísérlet egy saját gyártmányú tengeralattjáróról hajtották végre. A közlemény szerint a rakéta a tervezett távolságot megtette, és pontosan eltalálta a kijelölt célpontot.

Dél-Korea ezzel a hetedik olyan ország lett az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Nagy-Britannia, Franciaország és India után, amely rendelkezik saját gyártmányú, nagy stratégiai értékkel bíró SLBM-rakétával. Észak-Korea is azt állítja, hogy maga is kifejlesztett tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakétát, de dél-koreai biztonsági tisztségviselők szerint Phenjan csak úszó platformról hajtotta végre sikeres kísérletét, nem tényleges tengeralattjáróról.

Pár órával korábban a dél-koreai vezérkari főnökök egyesített bizottsága közölte, észlelték, hogy Észak-Korea újabb két ballisztikus rakétát lőtt ki az ország keleti partjáról. A hírt a japán parti őrség is megerősítette, hozzátéve, hogy a lövedékek nem érték el a japán felségvizeket. Észak-Korea hétfőn hírügynökségén, a KCNA-n keresztül pedig azt közölte, hogy nagy hatótávolságú manőverező robotrepülőgépeket is sikeresen tesztelt a hét végén.