Teljesen átalakítja a brit kormányt Boris Johnson, a külügyminiszterét is lecserélte

2021. szeptember 15. – 17:42

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Boris Johnson brit miniszterelnök szerdán jelentősen átalakította kormányát: az eddigi külügyminisztert, Dominic Raabot igazságügyi miniszterré fokozta le, míg az eddigi igazságügyi minisztert, Robert Bucklandet kirúgta a kormányból – írja a BBC.

  • Az új brit külügyminiszter Elizabeth Truss lett, aki korábban nemzetközi kereskedelemért felelős miniszter volt.
  • Trusst Anne-Marie Trevelyan, a korábbi gazdasági és energiaügyi miniszter váltja a nemzetközi kereskedelmi minisztérium élén.
  • Johnson az oktatási miniszterét, Gavin Williamsont is lecseréli. Az ő posztját Nadhim Zahawi, az üzleti életért és a brit oltási programért felelős miniszter kapta.
  • A lakásügyért, az önkormányzatokért és a helyi közösségekért felelős minisztert, Robert Jenricket is leváltotta. Az ő helyét Michael Gove veszi át, aki korábban mezőgazdasági és környezetvédelmi miniszter volt.
  • Szerdán a Konzervatív Párt társelnöke, Amanda Milling is lemondott posztjáról. A BBC értesülései szerint Oliver Dowden kulturális miniszter lesz az új társelnök. A Downing Street később meg is erősítette a hírt.
  • Nadine Dorries lett az új kulturális miniszter.
  • Priti Patel belügyminiszter és Rishi Sunak pénzügyminiszter marad a pozíciójában. Ben Wallace védelmi minisztert sem váltotta le Johnson.
  • A BBC információi szerint a miniszteri kinevezések csütörtökön is folytatódnak.

Gavin Williamson az első brit oktatási miniszter, akit leváltottak. Széles körben úgy vélik, hogy inkompetensen kezelte az iskolák ügyeit a koronavírus-járvány idején, és az egyik legnépszerűtlenebb miniszter volt Johnson kormányában – írja az AFP.

Dominic Raab elmozdítását a Downing Street hivatalosan nem indokolta, de egyöntetű és hosszú ideje keringő sajtóértesülések szerint Raab viszonya feszült és ellenséges volt a hatalmas brit külügyi apparátussal. A volt külügyminisztert sokan kritizálták az afganisztáni események kapcsán is, miután nem volt hajlandó hazatérni a görögországi szabadságáról – írja az MTI.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!