Uránporral töltött, radioaktív csőbombákat készített iskolai feladatként egy francia férfi

2021. szeptember 14. – 09:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Uránporral töltött csőbombákat készített egy 26 éves francia férfi Colmar városában. A rendőrök augusztus 26-án tartóztatták le, a házkutatás során nagy mennyiségű neonáci propagandát, valamint egy Ku-Klux-Klan-csuklyát és -köpenyt is találtak – írja a Vice.

A fejlődésben visszamaradott férfi egy felnőttképző szakiskolába járt a francia–német határ közelében fekvő városban. A beszámolók szerint a férfi az osztálytársainak azzal dicsekedett, hogy sikeresen megépített négy csőbombát, és azokat az eBayről rendelt, tudományos kísérletekhez használt radioaktív uránporral töltötte meg. A beszámolók szerint a férfi egy iskola projektfeladatot gondolt kicsit túl.

Az iskolához kihívták a rendőrséget, majd a tűzszerészeket is, akik megállapították, hogy a négyből három bomba működőképes. A veszélyes anyagokkal foglalkozó szakértők igazolták, hogy a bombák radioaktívak is, ugyanakkor radioaktív szivárgás szerencsére nem történt. A radioaktív anyag pontos összetételét nem közölték. Catherine Sorita-Minard colmari ügyésznő nyilatkozata szerint az 1995-ben született fiatalember videókat is készített a robbanóanyagokról – írja a Dernières Nouvelles d'Alsace regionális elzászi lap.

Ezután kutatták át a férfi otthonát, ahol kiderült, hogy náci eszmékkel szimpatizál, amit a rendőrök előtt sem tagadott. A nyomozók a csuklyát és a köpenyt egy németországi KKK-csoporthoz tudták kötni. „Bőséges okunk van azt feltételezni, hogy van kapcsolat az őrizetben lévő gyanúsított és a szélsőjobboldali ideológiák között” – mondta egy rendőrségi tisztviselő. A férfi azzal védekezett, hogy a bombákat mindentől távol, egy mezőn akarta felrobbantani.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!