Ferenc pápa Pozsonyban igazságos, nem kirekesztő társadalomról beszélt

2021. szeptember 13. – 12:37

frissítve

Ferenc pápa Pozsonyban igazságos, nem kirekesztő társadalomról beszélt
Ferenc pápa négy napot tartózkodik Szlovákiában, most Pozsonyban van – Fotó: Tiziana Fabi/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A koronavírus-járvány utáni európai összefogásra és a gazdaság újraindítására szólított fel Ferenc pápa a pozsonyi elnöki palota udvarán mondott beszédében hétfőn a szlovákiai politikai vezetők, a diplomáciai testületek és a civil társadalom képviselői előtt, tudósított az MTI.


A katolikus egyházfő kijelentette, hogy zarándokként érkezett egy fiatal, de ősi történelmű országba, amelynek mély gyökerei vannak Európa szívében. Európának ez a térsége, az egykori Római Birodalom határvidékén, mindig is köztes térség volt, és a nyugati és keleti kereszténység találkozási pontjának számított a Magyar Királyság idején is.

„Huszonnyolc évvel ezelőtt a világ csodálta, miként született meg két független állam konfliktusok nélkül. Történelme arra szólítja Szlovákiát, hogy a béke hírnöke legyen Európa szívében” – hangsúlyozta a pápa.

A testvériség segíthet Európa egyre sürgetőbb integrációjában, a pandémia nagyon nehéz hónapjai utáni gazdasági újraindításában, amelyet az Európai Unió helyreállítási programja támogat. A talpra állásnak nem a sietség és a nyereségvágy jegyében kell megtörténnie, a pillanatnyi eufóriától vezérelve.

„A gazdasági újraindulás önmagában nem elegendő a mai világban, ahol mindenki kapcsolatban van a másikkal, Európa tűnjön ki a szolidaritásban, amely átlépve a határokon, visszavezetheti a történelem középpontjába”

– jelentette ki az egyházfő.

A szlovákiai fogadásakor neki átadott kenyérre utalva Ferenc pápa hangoztatta, hogy ahogyan kenyér nélkül nincsen táplálék, munka nélkül nincsen emberi méltóság. Igazságos és testvéri társadalmat szorgalmazott, amelyben senki nem érzi magát kirekesztve, és nem kényszerül családja és hazája elhagyására. Arról is beszélt, hogy fel kell számolni a korrupciót.

A néhány évtizeddel ezelőtti, a szabadságot elfojtó egyenideológiát manapság az ideológiai gyarmatosítás veszélyezteti, amely kizárólag az egyéni hasznot tartja szem előtt. Példaképnek az európai védőszenteket, Szent Cirillt és Szent Metódot állította, akik a kulturális harc helyett a kereszténység útját járták.

„Mindenkit képviseltek, és mindenkivel a közösséget keresték: szlávokkal, görögökkel, latinokkal. Hitük szilárdsága spontán nyitáshoz vezetett. Induljunk el újra annak a felismerésétől, hogy mindannyian törékenyek vagyunk, és szükségünk van a többiekre, senki sem szigetelődhet el, egyénként és nemzetként sem”

– mondta a pápa. A pandémia szerinte korunk erőpróbája, megoszt, és arra ösztönzi az embereket, hogy csak magukra gondoljanak.

Az egyházfő hétfői hivatalos pozsonyi programja kora este ér véget, szálláshelyén, az apostoli nunciatúrán, ahol a parlament elnökét, Boris Kollárt, majd a szlovák kormányfőt, Eduard Hegert fogadja rövid találkozón. A szentatya kedden a kelet-szlovákiai Eperjesen tart liturgiát, majd Kassára látogat, ahol fiatalokkal találkozik a Lokomotív stadionban, illetve ellátogat a többségében romák lakta Luník IX. lakótelepre is. A pápa szlovákiai látogatása során szerdán a szlovákok nemzeti kegyhelyének tartott Sasvárba (Sastín) látogat, ahol szabadtéri misét tart. Ez utóbbi rendezvény a pápalátogatás legnagyobb látogatói érdeklődésre számot tartó eseménye, hivatalos közlések szerint mintegy ötvenezren regisztráltak rá.

Ferenc pápa vasárnap délután Budapestről érkezett Szlovákiába. Budapesten a Hősök terén beszélt. A püspöki karnak zárt körben a demokráciáról és a multikulturális közegnek is beszélt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!