Észak-Korea sikerrel tesztelt atomtöltet hordozására is alkalmas nagy hatótávolságú robotrepülőgépeket

2021. szeptember 13. – 05:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Észak-Korea sikeresen tesztelt a hétvégén több, nagy hatótávolságú manőverező robotrepülőgépet – közölte hétfőn a KCNA, a kommunista állam hírügynöksége nyomán az MTI.

Az észak-koreai jelentés szerint a robotrepülőgépek a szombati és vasárnapi próbaindítások során 1500 kilométeres távolságba repültek, majd célpontjaikat elérve Észak-Korea felségvizein csapódtak a tengerbe.

A KCNA stratégiai jelentőségűnek nevezte a harci robotrepülőgépek kifejlesztését, amelyek „újabb hatékony elrettentő eszközt nyújtanak Észak-Koreának biztonsága szavatolására, gátat szabva ezzel az ellenséges erők hadgyakorlatainak”. Utóbbi minden bizonnyal a dél-koreai–amerikai hadgyakorlatokra utal, amelyekben a phenjani vezetés támadási előkészületeket lát.

Nemzetközi elemzők szerint a most tesztelt eszközök lehetnek az első koreai robotrepülők, amelyek képesek lehetnek nukleáris töltet hordozására, írja a Reuters. A hírügynökség ugyanakkor hozzáteszi, hogy az észak-koreai robotrepülők általában kisebb érdeklődést váltanak ki, mint a ballisztikus rakéták, mivel ezek használatát nem tiltják kifejezetten az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatai.

A KCNA észak-koreai hírügynökség által kiadott, dátum nélküli képek a fegyverek teszteléséről – Fotó: KCNA / Reuters
A KCNA észak-koreai hírügynökség által kiadott, dátum nélküli képek a fegyverek teszteléséről – Fotó: KCNA / Reuters

„Ez az első manőverező robotrepülőgép Észak-Koreában, ami kifejezetten »stratégiai« jelzést kapott” – mondta Ankit Panda, a Carnegie Alapítvány a Nemzetközi Békért nevű szervezet rangidős elemzője. „Ez bevett körülírása a nukleáris képességekkel rendelkező rendszereknek” – tette hozzá. Az egyelőre nem világos, hogy a phenjani rezsimnek sikerült-e építenie kellően kicsiny nukleáris robbanófejeket is a robotrepülőgépeihez, mindenesetre Kim Dzsongun észak-koreai vezető az év elején országa egyik fő célkitűzésének nevezte az ilyen jellegű eszközök kifejlesztését.

Az észak-koreai nukleáris leszerelést célzó tárgyalások 2019 februárjában megrekedtek Kim Dzsongun észak-koreai vezető és Donald Trump akkori amerikai elnök hanoi találkozóján, miután Washington nukleáris arzenáljának teljes feladását követelte Észak-Koreától, ugyanakkor nem engedett Phenjan azon követelésének, hogy cserébe könnyítsen az ellene bevezetett nemzetközi szankciókon.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!