Három testvér művelet: Azerbajdzsán Törökországgal és Pakisztánnal tart közös hadgyakorlatot

2021. szeptember 11. – 12:44

Három testvér művelet: Azerbajdzsán Törökországgal és Pakisztánnal tart közös hadgyakorlatot
Azeri katona Fotó: Celestino Arce / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A három ország nagyon egymásra talált mostanában, a térség sok konfliktusa miatt különösen hangsúlyos a barátkozás.

Azerbajdzsán védelmi minisztériuma közölte, hogy „Három testvér – 2021” elnevezéssel, szeptember 12. és 20. között közös hadgyakorlatot tart Azerbajdzsán, Pakisztán és Törökország.

A cél, hogy az országok javítsák az együttműködést a három ország különleges egységei között. Törökország és Azerbajdzsán idén már tartott közös hadgyakorlatot a Kaukázuson túli országban, de ez az első alkalom, hogy a három ország katonái közösen gyakorlatoznak – emlékeztet az MTI

A világ hadseregeit sorba rendező Global Firepower itt olvasható listája szerint Pakisztáné a világ tizedik, míg Törökországé a tizenegyedik legerősebb hadserege (Azerbajdzsán csak a 63-ik ezen a listán, Magyarország az 55.) Hadserege sok országnak egyáltalán nincs, de a lista alapján a legkevésbé ütőképes haderővel Bhután rendelkezik.

A három baráti ország viszonya mostanában kifejezetten jó Törökország mindig is a független Azerbajdzsán nagy támogatója volt, mindkét országban ismert az „egy nemzet, két állammal” fogalom, amely a nemzetek szoros barátságára utal.

A két állam vezetői rendszeresen magas rangú találkozókat szerveznek, komoly a kereskedelmi kapcsolat és az energetikai is. Azerbajdzsán gyakran támogatta Törökországot a görögökkel vívott vitáikban, míg fordítva Törökország az örmények ellenében volt azeri barát, tavaly is nyíltan támogatott az elmúlt években nagyban fegyverkező Azerbajdzsánt Örményországgal vívott győztes háborújában, Törökország a szíriai és az iraki konfliktus körül aktív katonailag is, de saját belső ellenségével, a népes kurd kisebbséggel is vannak konfliktusai.

Az atomhatalom Pakisztán kicsit arrébb (jóval keletebbre) helyezkedik el, mint az előbbi két szomszédos állam, de puskaporos helyzetek Pakisztán körül is vannak mostanában, mind a „kis” szomszéd Afganisztánnal, mind a nagy szomszéd Indiával rendszeresen kialakulnak ilyen villongások. Valójában azért a kis szomszéd sem annyira kicsi, hiszen Afganisztán területe nem sokkal kisebb, mint Pakisztáné, csak mivel Pakisztán sokkal sűrűbben lakott terület, így ott ötször annyi ember él.

Az elmúlt időszakban a korábbi jó azeri – török viszonyba egyre jobban bevonódott Pakisztán is, idén júliusban is volt egy legfelső szintű háromoldalú egyeztetés, amelyen jóváhagyták az úgynevezett bakui nyilatkozat szövegét. Ez hangsúlyozza a történelmi és kulturális kapcsolatok fontosságát, a párbeszéd és az együttműködés megerősítését, és a felek már azt is elhatározták, hogy 2022-ben megtartják az elnökök második háromoldalú ülését Iszlámábádban, Pakisztánban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!