Joe Biden felhívta Hszi Csin-pinget, volt miről beszélniük

2021. szeptember 10. – 09:12

frissítve

Joe Biden felhívta Hszi Csin-pinget, volt miről beszélniük
Hszi Csin-ping a Keleti Gazdasági Fórum megnyitóján 2021. szeptember 3-án – Fotó: Huang Jingwen / Xinhua / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Joe Biden amerikai elnök hosszasan beszélt telefonon Hszi Csin-ping kínai elnökkel. Olyan rossz a viszonyuk, hogy már a kommunikáció ténye is biztató.

Az amerikai–kínai viszony konfliktusokkal terhelt. Itt látható egy remek összefoglaló ennek a nexusnak a történetéről, és ha csak a közelmúlt történéseire is gondolunk, sok minden eszünkbe juthat:

  • a kereskedelmi háború (trade war);
  • a koronavírus kirobbanásával és elterjedésével kapcsolatos kölcsönös vádaskodás;
  • a devizaháború,
  • a technológiai versengés (ZTE, Huawei);
  • a hongkongi demonstrációkkal vagy Tajvan örökös fenyegetésével, esetleg a Dél-kínai-tengerrel és pár ottani szigettel kapcsolatos erős nézetkülönbségek.

Ezek után nem is kérdés, hogy amikor Joe Biden telefonált, akkor a hívásnak több célja volt, mint Stevie Wonder itt hallható híres slágerében, az I Just Called To Say I Love You-ban (Csak azért hívtalak, hogy elmondjam: szeretlek).

Legalább beszéltek

Az már kevésbé egyértelmű, hogy bármit meg fogunk tudni a telefon valódi tartalmáról, még akkor sem, ha Donald Trump ukrajnai telefonos botránya óta tudjuk, hogy szegény elnökök ilyenkor sem bízhatnak semmilyen diszkrécióban vagy titkosságban, ezeknél a beszélgetéseknél is van egy csomó fül, amelyik mindent hall.

Az utólagos tájékoztatások paneljei pedig úgy néznek ki, hogy

  • egy magas rangú amerikai tisztviselő újságíróknak szivárogtat a hangulatról;
  • őszinte eszmecserét folytattak;
  • voltak nézetkülönbségek, de sok fontos kérdésben egyetértettek a felek.

Az MTI beszámolója szerint valóban ez történt.

„A vezetők széles körű stratégiai egyeztetést folytattak, amely során érintették azon ügyeket, ahol az érdekeik megegyeznek, s azokat is, amelyekhez eltérő módon közelítenek”

– áll a Fehér Ház közleményében, amelyben leszögezik azt is, hogy remélik, Washington és Peking együtt tud működni a mindkettejük számára fontos kérdésekben, beleértve az éghajlatváltozást és a Koreai-félsziget helyzetét.

Másfél óra

Egy magas rangú amerikai tisztségviselő újságíróknak azt mondta, hogy a mintegy 90 perces beszélgetés hangvétele őszinte és barátságos volt. (Érdekes kérdés lenne, hogy vajon egy ilyen beszélgetést és annak témáit mennyi előzetes egyeztetés és felkészülés előzi meg, ott panelek hangoznak el, vagy ezek az emberek tényleg beszélgetnek.)

Peking részéről jelezték, elvárják, hogy a Biden-adminisztráció hagyjon fel ama gesztusokkal, amelyeket a kínai fél a kommunista ország belügyeibe való beavatkozásnak tekint.

Joe Biden érkezik a Fehér Házba 2021. szeptember 6-án – Fotó: Tom Brenner / Reuters
Joe Biden érkezik a Fehér Házba 2021. szeptember 6-án – Fotó: Tom Brenner / Reuters

A beszélgetéssel kapcsolatban a CCTV kínai állami televízió tájékoztatása szerint Hszi Csin-ping jelezte Biden felé, hogy Washington Pekinggel szemben tanúsított magatartása komoly nehézségeket okoz Kínának.

A világ jövője és sorsa múlik azon, miként rendezi kapcsolatait Kína és az Egyesült Államok. Ez az évszázad kérdése, amelyre a két országnak választ kell adnia – idézte a televízió Hszi Csin-pinget.

Egyértelművé tette

A telefonbeszélgetés előtt nem sokkal a Fehér Ház egyik magas rangú, neve elhallgatását kérő tisztségviselője azt mondta, Biden egyértelművé tette, hogy nincs szándékában elállni a Pekingre gyakorolt nyomástól az emberi jogok, a kereskedelem és más olyan ügyek kérdésében, amelyek kapcsán az elnök szerint Kína nem igazodik a nemzetközi jogszabályokhoz.

A múlt héten Vang Ji kínai külügyminiszter arra figyelmeztette a kínai látogatáson tartózkodó John Kerry amerikai klímaügyi különmegbízottat, hogy az egyre csak romló kétoldalú kapcsolatok árthatnak a két ország együttműködésének a klímaváltozás elleni küzdelemben. A külügyminiszter leszögezte: a klímaügyi együttműködés nem választható külön az általános kapcsolatoktól és politikai vitáktól, és felszólította az Egyesült Államokat, hogy tegyen erőfeszítéseket a viszony javításáért

Hivatalba lépése óta Biden nagyobb figyelmet igyekezett fordítani Kínára, és igyekezett az Egyesült Államok szövetségeseinek figyelmét is felhívni a kínai emberi jogi helyzetre, valamint az ázsiai ország kereskedelmi gyakorlatára, illetve a kínai hadsereg műveleteire a csendes-óceáni térségben.

Biden ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy régóta tartó munkakapcsolata kínai hivatali partnerével – ami még az Obama-adminisztráció idején betöltött alelnökségére nyúlik vissza – jó hatással lesz a két ország viszonyára.

Az mindenesetre biztos, hogy annak is örülni kell, ha a felek beszélgetnek, megosztják egymással nézeteiket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!