Egyre pesszimistábbak az amerikaiak a gazdaság teljesítménye és a koronavírus miatt

2021. szeptember 10. – 14:53

Másolás

Vágólapra másolva

Egy, a CNN által megrendelt internetes felmérés alapján eltűnőben van az a pozitív hozzáállás az amerikai lakosság körében, amely a Joe Biden beiktatása után néhány hónapot jellemezte. Egyre többen gondolják úgy, hogy az Egyesült Államokban nem jó irányba haladnak a dolgok és a gazdaság rossz bőrben van, de a koronavírustól és a bűnözéstől is egyre többen tartanak – írja a CNN.

A korábbi felmérésektől eltérő metodológiát használó kutatás, amely nagyjából egy hónapig tartott, többek közt azt mutatja, hogy az amerikaiak 69 százaléka szerint mennek rosszul a dolgok az országban. Ez alacsonyabb, mint a januárban, a tomboló járvány közepén, Biden beiktatása előtt mért 77 százalék, a márciusi 60 százalékhoz képest viszont jelentős növekedés. A gazdasági helyzetet elmarasztalók száma is nőtt, az április 45 százalékról 62-re, ami majdnem olyan rossz, mint a tavaly májusi 65 százalékos csúcs.

Biden elfogadottsága jelenleg 52 százalékon áll, az elnököt elutasítók száma április óta ugyancsak nőtt. Azt is fontos kiemelni, hogy az augusztuson átívelő, szeptember elején lezáruló felmérés ideje alatt is csökkent az elnök népszerűsége: a korábbi interjúk alapján 55 százalékra lehetett becsülni, később viszont már csak 50-re. Az ország helyzetén lamentálóknál nem számított, hogy milyen pártállásúak voltak, az elnökkel szembeni ellenérzések növekedése viszont a két nagy párttól függetleneknél koncentrálódott.

Ennek a csoportnak áprilisban 43 százaléka ellenezte Bident, míg most már 54, a republikánusok és a demokraták körében viszont nem változtak a számok.

A változás persze nem meglepő, hiszen a Biden-adminisztrációnak augusztusban több nehézséggel is szembe kellett néznie, legyen szó akár a koronavírusos esetek növekedéséről, vagy a széles körben, nemzetközileg is kritizált afganisztáni kivonulásról. A felmérés szerint a legtöbb ember a gazdaság helyzete, illetve a koronavírus-járvány miatt aggódik az országban, de a legtöbb válaszadó a fegyveres erőszak visszaszorítását is nagyon fontosnak tartja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!