Burgenlandban Covid-lottóval, Romániában étkezési utalvánnyal buzdítanak az oltásra

2021. szeptember 10. – 18:11

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Burgenlandban Covid-lottóval motiválják azokat, akik még nem kérték az oltást – írta meg az MTI Hans Peter Doskozil, a tartomány vezetőjének bejelentése után.

A Covid-lottón bárki részt vehet, akinek az állandó lakhelye a tartományban van és korábban már beolttatta magát vagy ha még nem tette, egy hónapon belül felveszi legalább a vakcina első adagját és regisztrál a nyereményjátékra.

A 77 százalékos átoltottságnál tartó Burgenland célja a 80 százalék elérése. Az összesen ezer díjat csak akkor sorsolják ki, ha november 11-ig sikerül ezt elérni.

A díjakat, ami között autó és elektromos kerékpár is van, közpénzből finanszírozzák, de Doskozil szerint az intenzív kezelésre szorulók ellátása és egy esetleges újabb zárlat sokkal többe kerülne.

A tartomány vezetője Hozzátette, reméli, amennyiben sikerül elérni a 80 százalékos átoltottságot, Dániához hasonlóan Burgenlandban is feloldhatják majd a korlátozásokat.

Hasonló, igaz kicsit szegényesebb nyereményt ajánl Románia az oltásért: az országban étkezési utalvánnyal ösztönzik a lakosokat, hogy beoltassák magukat.

Azok jogosultak az öt darab, egyenként 20 lej (1420 forint) értékű étkezési utalványra, akik augusztus 31-e után kapták meg a vakcina második vagy az egydózisú Johnson&Johnson oltás egyetlen adagját.

Romániában sokkal rosszabbul áll átoltottság terén. Az ország 19,3 millió lakosából 5,3 millió ember, a beoltható 12 év feletti lakosság 31,3 százaléka kapott legalább egy adag koronavírus elleni oltást. Május óta csökkent az oltási hajlandóság, átlagosan napi 5800 embert oltanak be.

Közben a járvány negyedik hulláma minden korábbinál gyorsabban emelkedő fertőzési mutatókat produkál Romániában. Míg múlt héten a napi 1500 új eset számított kiugróan magas számnak, ezen a héten már kétezernél több fertőzést diagnosztizáltak naponta, pénteken pedig az új esetek száma a 2500-at is túllépte, ami 85 százalékkal haladja meg az utóbbi két hét átlagát.

Nyáron Szlovákiában is bevezették a Covid-lottót, aminek keretei között pénzt lehetett nyerni, illetve ha valaki rábeszélt mást az oltásra, akkor az fix összeget kapott érte. Az erről írt helyszíni riportunkat itt olvashatja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!