Burgenlandban Covid-lottóval, Romániában étkezési utalvánnyal buzdítanak az oltásra

2021. szeptember 10. – 18:11

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Burgenlandban Covid-lottóval motiválják azokat, akik még nem kérték az oltást – írta meg az MTI Hans Peter Doskozil, a tartomány vezetőjének bejelentése után.

A Covid-lottón bárki részt vehet, akinek az állandó lakhelye a tartományban van és korábban már beolttatta magát vagy ha még nem tette, egy hónapon belül felveszi legalább a vakcina első adagját és regisztrál a nyereményjátékra.

A 77 százalékos átoltottságnál tartó Burgenland célja a 80 százalék elérése. Az összesen ezer díjat csak akkor sorsolják ki, ha november 11-ig sikerül ezt elérni.

A díjakat, ami között autó és elektromos kerékpár is van, közpénzből finanszírozzák, de Doskozil szerint az intenzív kezelésre szorulók ellátása és egy esetleges újabb zárlat sokkal többe kerülne.

A tartomány vezetője Hozzátette, reméli, amennyiben sikerül elérni a 80 százalékos átoltottságot, Dániához hasonlóan Burgenlandban is feloldhatják majd a korlátozásokat.

Hasonló, igaz kicsit szegényesebb nyereményt ajánl Románia az oltásért: az országban étkezési utalvánnyal ösztönzik a lakosokat, hogy beoltassák magukat.

Azok jogosultak az öt darab, egyenként 20 lej (1420 forint) értékű étkezési utalványra, akik augusztus 31-e után kapták meg a vakcina második vagy az egydózisú Johnson&Johnson oltás egyetlen adagját.

Romániában sokkal rosszabbul áll átoltottság terén. Az ország 19,3 millió lakosából 5,3 millió ember, a beoltható 12 év feletti lakosság 31,3 százaléka kapott legalább egy adag koronavírus elleni oltást. Május óta csökkent az oltási hajlandóság, átlagosan napi 5800 embert oltanak be.

Közben a járvány negyedik hulláma minden korábbinál gyorsabban emelkedő fertőzési mutatókat produkál Romániában. Míg múlt héten a napi 1500 új eset számított kiugróan magas számnak, ezen a héten már kétezernél több fertőzést diagnosztizáltak naponta, pénteken pedig az új esetek száma a 2500-at is túllépte, ami 85 százalékkal haladja meg az utóbbi két hét átlagát.

Nyáron Szlovákiában is bevezették a Covid-lottót, aminek keretei között pénzt lehetett nyerni, illetve ha valaki rábeszélt mást az oltásra, akkor az fix összeget kapott érte. Az erről írt helyszíni riportunkat itt olvashatja.