7,1-es erősségű földrengés rázta meg a mexikói üdülőváros, Acapulco környékét

2021. szeptember 08. – 08:16

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy 7,1-es magnitúdójú földrengés rázta meg kedd éjszaka a délnyugat-mexikói Acapulco üdülőváros környékét. Az epicentrum a Csendes-óceán partján fekvő várostól 11 kilométerre északkeletre, Guerrero államban volt – jelentette a Mexikói Szeizmológiai Szolgálat.

Egy ember meghalt, amikor egy közműoszlop rádőlt a közeli Coyuca de Benitez városában – mondta Hector Astudillo, Guerrero állam kormányzója a Milenio TV-nek.

Az AFP hírügynökség tudósítója szerint Acapulcóban több járműre is oszlopok dőltek, és egy templom homlokzata is leomlott. A turistákat evakuálták a szállodákból, miközben utórengések sorozata rázta meg a környéket. Adela Roman, Acapulco polgármestere azt mondta, hogy „sok gázszivárgást” észleltek a lakónegyedekben.

Acapulco a földrengés után 2021. szeptember 7-én – Fotó: FRANCISCO ROBLES / AFP
Acapulco a földrengés után 2021. szeptember 7-én – Fotó: FRANCISCO ROBLES / AFP

A földrengést az ország fővárosában, az Acapulcótól 300 kilométerre lévő Mexikóvárosban is érezni lehetett. A város polgármestere, Claudia Sheinbaum a Twitter-oldalán azt írta, hogy a fővárosból nem érkezett jelentés súlyosabb károkról, de több városrész is áram nélkül maradt. Az áramszolgáltató azon dolgozik, hogy a lehető leghamarabb helyreállítsa az áramellátást – tette hozzá.

Szeizmikus szempontból Mexikó a világ egyik legaktívabb helye, mivel öt tektonikus lemez tetején helyezkedik el. 1985. szeptember 19-én egy 8,1-es erősségű földrengés Mexikóvárosban több mint 10 ezer embert ölt meg és épületek százait rombolta le. 2017-ben egy 7,1-es erősségű földrengés mintegy 370 ember halálát okozta a fővárosban és környékén.