Kolosszális szobrot mintáztak Kínában a háború istenéről, most milliárdokért arrébb szállítják

2021. szeptember 8. – 13:23

frissítve

Kolosszális szobrot mintáztak Kínában a háború istenéről, most milliárdokért arrébb szállítják
A háború istenéről, Guan Yuról mintázott szobor már nem sokáig áll a mostani helyén – Fotó: STRINGER / IMAGINECHINA VIA AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Kína egy hatalmas, közel 60 méter magas szobrot emelt, amelyet Guan Yuról, a háború istenéről mintáztak, és amelynek felállítása több mint 7 milliárd 600 millió forintnyi értékű jüanba került, és amit most közel ekkora összegért szállítanak máshová.

Az Insider írt arról, hogy Hubei tartomány Jingzhou városában található hatalmas szobor elszállítása mintegy 6 milliárdnyi forintnyi jüanba kerül. A kolosszus áthelyezését 2020 végén adták parancsba a kínai kormány illetékesei, részben azért mert szerintük rontja a tájképet, másrészt a helyieknek nem tetszik.

A helyi korrupcióellenes tisztviselők szeptember 7-én közleményt adtak ki, melyben nagyobb körültekintést követelnek az ehhez hasonló nagy projektek jóváhagyásakor, hogy ne legyenek ekkora pluszköltségek. Ráadásul a szobor egy olyan területen található, ahol a városi szabályozás tiltja, hogy az épületek 23 méternél magasabbak legyenek, de a szobor támogatóinak sikerült egy szabályozási kiskaput kijátszaniuk, hogy zöld utat kapjon az építés. A szobrot városon belül, egy turistaövezetbe helyezik át, nagyjából 8 kilométerre mostani helyétől.

Kínában nagy divatja van az óriási szobrok építésének, van Buddha, Mao, szfinx és hatalmas Marilyn Monroe szobor is. Tavaly Ulanqabban, Kína „krumplivárosában” egy olyan szobor felállításának ötlete merült fel, ami egy átlagos épületnél kétszer nagyobb burgonyát ábrázolna.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!