Megvan az első ország, aminek atomfegyvere nincs, de tenger alól indítható ballisztikus rakétája már van

2021. szeptember 7. – 08:48

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Dél-Korea tengeralattjáróról indított ballisztikus rakétát tesztelt – jelentette kedden a Yonhap dél-koreai hírügynökség.

Az MTI cikke szerint a kísérlettel

a kelet-ázsiai ország lett az első, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverekkel, és ilyen katonai képességet fejlesztett ki.

A hírügynökség meg nem nevezett katonai forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a múlt héten egy új tengeralattjáró sikeresen végrehajtotta a víz felszíne alól indított rakétakísérleteket, miután a múlt hónapban hasonló teszteket végeztek egy víz alá merült uszályról.

A védelmi minisztérium közölte, hogy biztonsági okokból nem tudja megerősíteni az egyes katonai egységek képességeinek részleteit. A Védelmi Fejlesztési Ügynökség pedig nem nyilatkozott az ügyben, a teszttel kapcsolatos a kérdéseket a védelmi minisztériumhoz irányította. A múlt héten a védelmi minisztérium közzétette a 2022-2026 közötti időszakra vonatkozó védelmi tervezetét, amely új, jelentősen megnövelt pusztító erejű rakéták kifejlesztésére szólított fel.

Tengeralattjáróról indítható rakétákat hét ország, köztük az

  • Egyesült Államok,
  • Oroszország,
  • Kína,
  • Nagy-Britannia,
  • Franciaország,
  • India és
  • Észak-Korea fejlesztett ki.

Az említett országok mindegyike rendelkezik nukleáris arzenállal is, amelyet jellemzően ilyen rakéták felfegyverzésére használnak.

A Yonhap szerint a hagyományos fegyverzetű dél-koreai rakéta a jelentések szerint a Hjunmu 4-4 kódnevet kapta, és feltehetően az ország Hjunmu-2B ballisztikus rakétájának egy változata, amelynek repülési hatótávolsága mintegy 500 kilométer.

Dél-Korea egyre nagyobb teljesítményű rakétákat fejlesztett ki, amelyeket arra terveztek, hogy Észak-Korea jelentősen megerősített bunkereit és alagútjait célozzák, valamint arra, hogy csökkentse katonai függőségét az Egyesült Államoktól, amely több ezer katonát állomásoztat a Koreai-félsziget déli részén.

Mindkét Korea a másik katonai fejlesztéseire hivatkozik, hogy növelje katonai képességeit. Észak-Korea az elmúlt években több új, tengeralattjáróról indítható rakétát mutatott be, és úgy tűnik, hogy egy működőképes tengeralattjáró építésén dolgozik, amelyet arra terveztek, hogy végül ezeket a fegyvereket hordozza.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!