Blinken Dohában: Azon dolgozunk, hogy újra induljanak charter járatok Kabulból

2021. szeptember 7. – 12:40

frissítve

Blinken Dohában: Azon dolgozunk, hogy újra induljanak charter járatok Kabulból
Blinken Dohában – Fotó: Olivier Douliery / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

„Az amerikai külügyminisztérium azon dolgozik a tálibokkal, hogy Kabulból indulhassanak újabb charter járatok, amelyeken embereket tudnának elszállítani Afganisztánból”

– közölte kedden Antony Blinken amerikai külügyminiszter Dohában.

A katari külügyminiszterrel tartott közös sajtótájékoztatón Blinken elmondta, hogy az „utóbbi órákban” egyeztetéseket folytattak a tálibokkal, hogy kidolgozzák, miként indíthatnának újabb járatokat az afgán fővárosból. Az amerikai diplomácia vezetője szerint a tálibok hajlandóak biztosítani Afganisztánból a szabad távozást mindazoknak, akik rendelkeznek a megfelelő úti okmányokkal.

Az egész nemzetközi közösség elvárja, hogy a tálibok tartsák magukat ehhez az ígéretükhöz – jegyezte meg Blinken. Elmondta, az Egyesült Államok úgy tudja, hogy Afganisztánban nagyjából száz olyan amerikai állampolgár lehet még, akik távozni szeretnének. Korábban egy amerikai nem kormányzati szervezet arról adott hírt, hogy több száz, távozásra váró ember, köztük több amerikai rekedt Mazari-Sarif repülőterén.

Blinkent elkísérte Katarba Lloyd Austin védelmi miniszter is. Ez volt az első alkalom, hogy magas rangú amerikai tisztségviselők a térségbe látogattak azóta, hogy augusztus 15-én a tálibok uralmuk alá vonták Kabult, majd két héttel később az utolsó amerikai katona is elhagyta Afganisztánt. A delegáció látogatásának célja, hogy kieszközöljék a még Afganisztánban tartózkodó amerikaiak és veszélyben lévő afgánok kimenekítését az országból, illetve hogy megegyezésre jussanak Washington térségbeli szövetségeseivel arról, hogyan kezeljék az Afganisztánban hatalomra jutott szélsőséges iszlamista mozgalmat.

Tüntetés, majd lövöldözés Kabulban

A Reuters szemtanúkat idézve azt írja, hogy Kabulban tálib fegyveresek a levegőbe lövöldöztek, hogy szétszórják a tüntetőket – mondták a szemtanúk kedden. A helyszínen készült videón sok menekülő ember látszik, bár sérülésekről nem érkeztek hírek.

Ezt megelőzően az afgán fővárosban többszáz férfi és nő vonult tiltakozva az utcákon, olyan szlogeneket kiabálva, hogy „Éljen az ellenállás” és a „Halál Pakisztánra”. Az iszlám kormány az emberekre lő, nyilatkozta egy pánikba esett nő egy iráni televíziónak.

Több ezren állnak sorban Kabulban a bankok előtt

Több ezer afgán áll hosszú sorokban napok óta a kabuli bankok előtt. Az emberek készpénzt szeretnének kivenni, miután a tálib hatóságok 200 dollárban korlátozták a pénzfelvételt a kialakult valutahiány miatt, számol be róla az Euronews. A családok, munkaadók, vállalatok nem tudnak pénzhez jutni, a cégeknek pedig küzdeniük kell, hogy fizetni tudjanak alkalmazottaiknak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!