Lángoló barikádokkal tüntettek Montenegróban a szerb ortodox egyház ellen

2021. szeptember 5. – 19:57

Lángoló barikádokkal tüntettek Montenegróban a szerb ortodox egyház ellen
Lángoló gumikból álló barikád előtt megy el egy montenegrói zászlóba kötött tüntető Cetinjében – Fotó: Savo Prelevic / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Heves összetűzések alakultak ki a montenegrói Cetinjében, ahol a szerb ortodox egyház kinevezte az új montenegrói metropolitát és cetinjei érseket, II. Joanikijét, írja a BBC. Bár az egyházi elöljárót beiktatták, a zavargásokban többen is megsérültek, az oszlatásnál pedig könnygázt is bevetettek.

Már szombat óta próbálták megakadályozni útlezárásokkal demonstrálók, hogy II. Joanikijé és a szerb egyházfő, Porfirije pátriárka eljusson a vallási központnak számító városba.

„Azért vagyunk a barikádokon, mert elegünk van abból, hogy Belgrád megtagadja a nemzetünket, és megmondja nekünk, hogyan gyakoroljuk a vallásunkat”

– mondta az egyik tüntető, Andjela Ivanovic a Reutersnek. Ugyanis bár Montenegró és Szerbia 2006 óta nem alkot egy államot, a montenegrói egyház továbbra is a szerb központ alá tartozik. Sokan emiatt a szerb befolyás jelképének tekintik az ortodox egyházat – igaz, az ország többsége az egyház tagjának vallja magát.

Montenegrói zászlót tartanak maguk előtt a szerb ortodox egyház ellen tüntetők Cetinjében – Fotó: Savo Prelevic / AFP
Montenegrói zászlót tartanak maguk előtt a szerb ortodox egyház ellen tüntetők Cetinjében – Fotó: Savo Prelevic / AFP

„Minden Montenegróban épített vallási objektum az itt élő embereké és a montenegrói államé” – utalt Ivanovic az egyházügyi törvényre, amit még 2019 legvégén fogadtak el a nyugat-balkáni országban. A törvény szerint az egyházaknak igazolniuk kell, hogy milyen ingatlanjaik voltak 1918 előtt – vagyis mielőtt még Montenegró csatlakozott volna Jugoszlávia elődjéhez, a Szerb-Horvát-Szlovén Királysághoz.

A törvény miatt több héten át tüntettek az országban, erről még az Indexen írtunk bővebben. Azonban a javaslatot elfogadó kormánytöbbség tavaly ősszel megbukott: a kilencvenes évek óta az ország élén lavírozó Milo Đukanović szocialista pártja vereséget szenvedett a szerbbarát ellenzékkel szemben.

Az ortodox egyház elleni hétvégi tüntetéseknek tehát volt politikai dimenziója is, hiszen míg a kormány igyekezett biztosítani a rendezett körülményeket a beiktatási ceremóniához, az ellenzék hívei látni sem akarták Montenegróban a szerb ortodox egyház fejét.

Az útlezárások ellenére végül nem sikerült megakadályozni a beiktatást, II. Joanikijé és Porfirije pátriárka ugyanis helikopterrel jutottak el Cetinjébe a szertartásra. A rendőrség a blokádok miatt legalább tizenkét embert letartóztatott, köztük az elnök egyik tanácsadóját is, az AFP jelentése szerint pedig legalább 20-an megsérültek a demonstrációkban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!