Puccskísérlet történt Guineában, a lázadók állítólag őrizetbe vették az elnököt

2021. szeptember 5. – 22:43

frissítve

Puccskísérlet történt Guineában, a lázadók állítólag őrizetbe vették az elnököt
A helyi lakosok üdvözlik a lázadó katonákat a guineai Conakry utcáin – Fotó: Souleymane Camara / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Fegyveres hatalmi harc alakult ki vasárnap Guineában, írja az MTI. A helyzet azonban egyelőre átláthatatlan: a lázadó katonák ugyanis állítólag őrizetbe vették az államfőt, a védelmi minisztérium viszont azt közölte, hogy visszaverték az elnöki palota elleni támadást.

A hírügynökségi beszámolók szerint a fővárosban automata fegyverekkel lövöldöztek, az utcákon pedig páncélozott járműveken és teherautókon ülő katonák járőröztek vasárnap. Mamdy Doumbouya ezredes, a lázadó alakulatok parancsnoka a közösségi médiában bejelentette, hogy őrizetbe vették Alpha Condé elnököt, felfüggesztik az alkotmányt, feloszlatják a parlamentet, leváltják a kormányt és lezárják az ország határait.

„Guineaiak, az országban a társadalmi, politikai és gazdasági helyzet olyan mértékben súlyosnak bizonyult, hogy a katonák úgy döntöttek, saját kezükbe veszik a felelősséget Guinea jövőjéért”

– áll Doumbouya közleményében. A francia idegenlégiósból lett parancsnok arra szólította fel a hatalomátvételben nem résztvevő katonákat, hogy maradjanak a kaszárnyákban. A lázadók emellett a nyugat-afrikai ország állami televíziójában is bejelentették, hogy feloszlatták a kormányt és a parlamentet.

A Reuters arról ír, hogy a közösségi médiában videófelvételek jelentek meg Alpha Condé őrizetbe vételéről. A felvételeken – amelyek hitelességét sem a Reuters, sem az AFP nem tudta megerősíteni – az látszik, hogy a farmert és inget viselő elnök egy kanapén ülve nem hajlandó válaszolni a puccsistáknak arra a kérdésére, hogy bántalmazták-e. A videókat nem sokkal azután tették közzé, hogy heves lövöldözésről számoltak be Conakryban, az elnöki palota környékén, amiben legalább két civil megsérült.

Képernyőfelvétel a hírügynökségekhez eljuttatott videóból, amin Alpha Condét faggatják a lázadó katonák – Forrás: Military Source / AFP
Képernyőfelvétel a hírügynökségekhez eljuttatott videóból, amin Alpha Condét faggatják a lázadó katonák – Forrás: Military Source / AFP

Az elnöki palotát most állig felfegyverzett katonák veszik körül, a városközponthoz vezető egyetlen hidat pedig lezárták. A conakry-i kikötő felé pedig két, páncélozott járművekből és teherautókból álló konvoj indult el a Reuters szemtanúja szerint, ezeket egy mentőautónak látszó fehér jármű kísérte.

Egyelőre viszont egyáltalán nem tisztázott, hogy a puccskísérlet sikeres volt-e: a lázadó katonák állításával szemben a guineai védelmi minisztérium szerint visszaverték az elnöki palota elleni támadást.

Igaz, arról ők sem számoltak be, hogy hol tartózkodik most Alpha Condé, aki 2010-ben lett halálra ítélt ellenzékiből a nyugat-afrikai ország első demokratikusan megválasztott elnöke.

A feltételezett katonai hatalomátvételt elítélte António Guterres ENSZ-főtitkár és az Afrikai Unió (AU) is:

„Határozottan elítélek minden fegyveres hatalomátvételt és követelem Alpha Condé guineai elnök haladéktalan szabadon bocsátását”

– írta Guterres a Twitter-oldalán, és erre szólította fel a lázadókat az Afrikai Unió vezetése is. Az AU emellett minél hamarabb összehívná az ENSZ Biztonsági Tanácsát egy rendkívüli ülésre, hogy kiértékeljék a helyzetet, és megtegyék a megfelelő intézkedéseket.

Az elmúlt tíz évben hatalmasat bővült Guinea gazdasága a bauxit, a vasérc, az arany és a gyémánt kitermelésének köszönhetően, a fejlődés hasznából viszont csak kevesen részesültek. Condé tavaly márciusban heves tiltakozások mellett új alkotmányt fogadtatott el az országban, amivel az intézményeket szerette volna „korszerűsíteni” – emberi jogi aktivisták szerint viszont ezzel intézményesítette az elnök az utóbbi évek tekintélyelvű fordulatát.

Tavaly októberben a harmadik mandátumára is megválasztották a 83 éves elnököt, azonban a választás alatt és után is erős feszültség uralkodott Guineában. Több tucatnyian haltak meg az összetűzésekben, és több ellenzéki politikai szereplőt is őrizetbe vettek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!