Egy beszólás miatt soha nem léphet Oroszországba egy posztszovjet humorista

2021. augusztus 31. – 15:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egész életére kitiltott Oroszország egy humoristát, aki mindeddig Moszkvában élt – írta a Deutsche Welle orosz kiadása. Idrak Mirzalizade egymagában jeleníti meg a posztszovjet térséget: Azerbajdzsánban született, de belarusz állampolgár, akinek orosz letelepedési engedélye volt. A 29 éves stand-upos egy kötetlen műsorban beszélt arról, hogy milyen nehéz azeri arcvonásokkal lakást bérelni.

„Már kidolgoztam egy stratégiát arra, hogyan kell minél többet beszélnem, mielőtt kiejteném a nevemet, hogy először az rögzüljön benne, hogy akcentus nélkül beszélek”

– mondta Mirzalizade, akinek nagyjából itt dobta be egyik orosz humorista társa, hogy nyilván az a gondjuk a nem orosz bérlőknek, hogy nem tudják, hol fog elférni a hárem. Mirzalizade ezután beszélt az egyik lakásban az előző orosz bérlő által otthagyott, gyanúsan összekent matracról:

„Biztosan az oroszok előbb összekenik a matracot szarral, aztán alszanak rajta.”

Tíznapos elzárástól a kitiltásig

A mondat hosszú hónapokig lappangott, mígnem valaki elő nem bányászta, és nem kezdett terjedni jobboldalról indítva egyre szélesebb körben.

Mirzalizade ezt épp az azeriekkel szembeni előítéletekre reagálva mondta, szerinte épp a xenofóbia ellen szólt, az orosz állami sajtóban azonban oroszellenes megnyilvánulásnak minősítették. A humoristát ezután életveszélyes fenyegetések, majd egy utcai támadás is érte – augusztus elején pedig tíznapos elzárásra ítélték az idegenellenes megnyilvánulás miatt.

Ezt követte hétfőn az orosz belügyminisztérium döntése az élethossziglani kitiltásról Oroszországból arra hivatkozva, hogy ottléte nemzetbiztonsági kockázatot jelent.