Egy beszólás miatt soha nem léphet Oroszországba egy posztszovjet humorista

2021. augusztus 31. – 15:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egész életére kitiltott Oroszország egy humoristát, aki mindeddig Moszkvában élt – írta a Deutsche Welle orosz kiadása. Idrak Mirzalizade egymagában jeleníti meg a posztszovjet térséget: Azerbajdzsánban született, de belarusz állampolgár, akinek orosz letelepedési engedélye volt. A 29 éves stand-upos egy kötetlen műsorban beszélt arról, hogy milyen nehéz azeri arcvonásokkal lakást bérelni.

„Már kidolgoztam egy stratégiát arra, hogyan kell minél többet beszélnem, mielőtt kiejteném a nevemet, hogy először az rögzüljön benne, hogy akcentus nélkül beszélek”

– mondta Mirzalizade, akinek nagyjából itt dobta be egyik orosz humorista társa, hogy nyilván az a gondjuk a nem orosz bérlőknek, hogy nem tudják, hol fog elférni a hárem. Mirzalizade ezután beszélt az egyik lakásban az előző orosz bérlő által otthagyott, gyanúsan összekent matracról:

„Biztosan az oroszok előbb összekenik a matracot szarral, aztán alszanak rajta.”

Tíznapos elzárástól a kitiltásig

A mondat hosszú hónapokig lappangott, mígnem valaki elő nem bányászta, és nem kezdett terjedni jobboldalról indítva egyre szélesebb körben.

Mirzalizade ezt épp az azeriekkel szembeni előítéletekre reagálva mondta, szerinte épp a xenofóbia ellen szólt, az orosz állami sajtóban azonban oroszellenes megnyilvánulásnak minősítették. A humoristát ezután életveszélyes fenyegetések, majd egy utcai támadás is érte – augusztus elején pedig tíznapos elzárásra ítélték az idegenellenes megnyilvánulás miatt.

Ezt követte hétfőn az orosz belügyminisztérium döntése az élethossziglani kitiltásról Oroszországból arra hivatkozva, hogy ottléte nemzetbiztonsági kockázatot jelent.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!