Több mint negyvenezerszer fordultak a teherautók, mire megtisztították a területet a gumiabroncsoktól Kuvaitban

2021. augusztus 30. – 21:57

frissítve

Több mint negyvenezerszer fordultak a teherautók, mire megtisztították a területet a gumiabroncsoktól Kuvaitban
A kuvait környezetvédelmi hatóság vezetője a telep felszámolásának bejelentésekor 2021. augusztus 29-én – Fotó: Yasser Al-Zayyat / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Kuvait vasárnap bejelentette, hogy megtisztítottak egy korábban tizenhét éven át óriási gumiabroncs-temetőnek használt területet, a helyén egy új települést akarnak felhúzni, írja az AFP.

Az utolsó időszakban már több mint negyvenmillió gumiabroncsot halmoztak fel az olajban gazdag közel-keleti ország északi részén, a fővárostól 35 km-re lévő, két négyzetkilométeres területen. Ez már önmagában is komoly környezetvédelmi aggályokat vetett fel, de 2012 és 2020 között három komolyabb tűz is volt a területen, ezért végül a hatóságok a felszámolása mellett döntöttek.

Az elmúlt hónapokban 44 ezerszer fordultak a gumiabroncsokat elszállító teherautók. A gumiabroncsokat ideiglenesen az al-Szalmi régióba szállították át, itt feldarabolhatják vagy pedig újrahasznosíthatják ezeket. „Már van egy gyár, ami az újrahasznosításukat végzi, és reméljük, hogy találunk más olyan cégeket is, amik segítenek véget vetni a gumiabroncsügynek” – mondta Abdullah al-Szabah, a környezetvédelmi hatóság igazgatója.

Az AFP-nek az EPSCO cég vezetője azt mondta, hogy más gyárakkal együtt évente nagyjából kétmillió gumiabroncsot tudnak feldolgozni. Az újrahasznosított gumiabroncsokat aztán például útépítéseknél tudják felhasználni.