Hétfőtől maximum 30 km/h-val lehet közlekedni Párizs legtöbb útján

2021. augusztus 30. – 09:50

Hétfőtől maximum 30 km/h-val lehet közlekedni Párizs legtöbb útján
Párizs 19 századi átépítésekor az úthálózatot is felújították, hogy könnyebb legyen bejárni a várost – Fotó: Lucas Barioulet / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőtől 30 km/h a legmagasabb megengedett sebesség a legtöbb párizsi utcán – írja a Le Figaro. A városvezetés még júliusban jelentette be az augusztus végén induló sebességkorlátozást, amit már több másik város (például Toulouse, Montpellier és Tours) is bevezetett.

A Spiegel szerint a párizsiak 59 százaléka támogatta a döntést, a Le Figaro viszont több olyan autóssal is beszélt, akik nem örültek neki. A városiaknak elvileg fel sem fog tűnni a változás, mert az átlagsebesség a belvárosban a helyiek szerint nagyjából 15 km/h, de az agglomerációban élők számára a lépés megnehezíti a bejutást. Míg a városiak ki tudják használni a hatékony tömegközlekedést, a Párizsba tartó buszok elvileg jelentősen lassabbak, mint az autók.

A Város és Mobilitás Intézet szerint a 30 km/h-s korlátozás kevesebb halálos balesettel, alacsonyabb zajjal, biztonságosabb kerékpározással és kevesebb dugóval jár majd, így még a légszennyezés is csökkenhet.

A belső kerületek nagy részében eddig is legfeljebb 30-cal lehetett menni, a nagyobb utakon pedig 50 km/h-val. A Champs-Élysées-n és néhány másik nagyobb úton marad az 50-es sebességkorlát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!