Két évvel a szétválasztásuk után az otthonukban ünnepelhették a születésnapjukat a bangladesi ikrek

2021. augusztus 30. – 07:50

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Augusztusban volt épp két éve, hogy a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány missziós csapata az addigra már másfél éve zajló Operation Freedom műtétsorozat keretein belül szétválasztotta a fejüknél összenőtt bangladesi ikreket, az akkor majdnem hároméves Rabeyát és Rukayát, akik az alapítvány friss beszámolója szerint mostanra már családi otthonukban ünnepelhették az ötödik születésnapjukat.

A beszámolóban, amire a Blikk akadt rá, azt írják, hogy a műtét technikailag sikeres volt, az igazi nyertese azonban Rabeya lett, mert ő teljes életet élhet, míg Rukaya halmozottan sérült lett, „de él”, írják. A szétválasztás után az ikreket Dakkában rehabilitálták, és gondozásuk ott folytatódott lágyszövet- és koponyacsontpótló műtéttel.

„Két éve, hogy Budapesten ünnepeltük a fejüknél összenőtt bangladesi ikerkislányokat, Rabeyát és Rukayát harmadik születésnapjukon, az utolsón, amit még testben összekötve éltek meg. A fejüknél összenőve született bangladesi ikerkislányok két hete lettek 5 évesek, és ez volt a második év, amit missziós csapatunk munkájának köszönhetően immáron szétválasztva tölthetnek. Bár Bangladesben a súlyos Covid-pandémia sajnos beárnyékolja az ünnep örömét, ez az első születésnapjuk, amit családi otthonukban két különálló gyermekként töltenek” – írták.

A szétválasztás kommunikációja körül nagy viszály alakult ki

A fejüknél összenőtt bangladesi ikerpár szétválasztásának híre nem csak Magyarországon vált ismertté. Több nagy nemzetközi sajtóorgánum is beszámolt arról a 2019-es nagyszabású műtétsorozatról, amelyet egy nagyjából harmincfős, kiváló szakmai felkészültségű magyar orvoscsapat hajtott végre.

Az orvoscsapat legfőbb alakjai, Csókay András vezető idegsebész és Pataki Gergely vezető plasztikai sebész a műtétet követő időszakban számos újságban, tévében és rádióban nyilatkoztak a szétválasztás szakmai, valamint lelki, emberi oldaláról is. Arról azonban csaknem másfél éven keresztül, idén február elejéig a résztvevőkön kívül szinte senki nem tudott, hogy már közvetlenül a műtét után súlyos konfliktus alakult ki Csókay és Pataki között a műtét kommunikációja miatt, és nagyon elmérgesedett a viszony Pataki és Szász János között is, aki dokumentumfilmet forgatott a műtétről.

Február elején akkor kezdtek fokozatosan a nyilvánosság előtt is ismertté válni a konfliktusok, amikor rendőrök szállták meg Szász otthonát, ahol kora reggeltől több mint nyolc órán át tartó házkutatást végeztek. Erről a sajtóban elsőként a Telex számolt be, lapunk a helyszínen követte az eseményeket. A család összes telefonját, számítógépét, minden adathordozásra alkalmas eszközét elvitték a rendőrök, akik vélhetően a film nyersanyagát vagy annak egy részét keresték Szásznál.

Szász akkor arról beszélt, hogy botrányos, „hogy ez megtörténhet ma Magyarországon”, és azt mondta, „undorító gazság van a háttérben”. Megerősítette, hogy a bangladesi ikerpár szétválasztásáról készülő dokumentumfilm körüli konfliktus áll a házkutatás hátterében.

A történet pontosabb megértéséhez tudni kell, hogy a végső szétválasztást vezető idegsebész, Csókay András a műtét után szembesült azzal, hogy a Pataki-féle alapítvány szerinte szakmaiatlan módon sikeres műtétről számolt be, közben a gyerekek Csókay szerint még válságos állapotban voltak, ezért az idegsebész Magyarországra telefonált, hogy árnyalja a közleményeket. Felvilágosította az általa elért sajtóorgánumokat, hogy a gyerekek állapota válságos, nem lehet sikerről beszélni. Az orvosok közötti viszály egy részét Szász kamerái is rögzítették.

A műtétben részt vevők közül sokakat megkérdeztünk a konfliktus részleteiről, ők arról beszéltek, hogy a Pataki és Csókay közötti konfliktus egyik legmélyebb pontja az volt, amikor Pataki szavazást vezényelt az orvoscsapat egy jelentős részének, és arra kérte őket, szavazzanak arról, hogy „elkérjék-e” Csókay telefonját, hogy ne tudjon különutas kommunikációt folytatni.

A műtétet megszervező, Pataki-féle Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány teljes beleszólási jogot szeretett volna a filmbe, és a plasztikai sebész ellentmondásos körülmények között végül nem járult hozzá, hogy felvétel készüljön róla. A Pataki és Szász közötti konfliktus során Pataki Szász 14 éves fiának is elküldött egy levelet, amelyben arról írt, hogy az apja zsarol, fenyeget, egzecíroztat.

A szerteágazó konfliktust feltáró cikkeinket itt lehet elolvasni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!