Túl sokat tud a kriptovalutákról, ez buktathatja le Norvégia leghíresebb emberrablásának a kitervelőjét

2021. augusztus 28. – 12:03

frissítve

Túl sokat tud a kriptovalutákról, ez buktathatja le Norvégia leghíresebb emberrablásának a kitervelőjét
Tom Hagen milliárdos vállalkozó rendőrség által elkordonozott háza 2019. január 10-én, 10 héttel a felesége eltűnése után – Fotó: Fredrik Hagen / NTB scanpix / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

2018 októberében az otthonából tűnt el egy norvég milliárdos felesége. A férfit egy zsarolólevél várta, hogy milyen kriptovalutákból mennyit és hova utaljon, ha viszont akarja látni. A fordulatos nyomozás lassan 3 éve tart, mára gyilkossági ügy lett, és a férj lett a gyanúsított. Nemrég a rendőrök elárulták a nyomozás pár részletét, azt remélve, hogy nincsenek sokan Norvégiában, akik annyira értenek a kriptóhoz, mint a levél írója.

.Anne

Ezt a jelszót kellett beütnie egy weboldalon Tom Hagen milliárdos norvég vállalkozónak, ha valaha viszont akarta látni még az elrabolt feleségét.

2018 októberének utolsó napján a 68 éves Hagen arra ért haza, hogy – miután a telefonját sokszori hívás után sem vette fel – a felesége eltűnt. A házban csak egy levél várta a férfit, hogy Annét elrabolták, és hogy rengeteg pénzt kér az emberrabló váltságdíjként, kriptovalutában.

Anne. A jelszót valaki hónapokkal az eltűnés előtt hozta létre. A rendőrség visszafejtette a rabló előkészületeit, és két és fél év nyomozás után nemrég úgy döntött, hogy egy csomó belső információt közzétesz az országot azóta is lázban tartó, milliárdos emberrablási ügyről.

De menjünk vissza oda, hogy 2018 októberében Hagen farkasszemet néz a norvég–svéd–angol kevert nyelven írt, szándékos nyelvtani hibákkal tűzdelt, de szakértők szerint norvég ember által alkotott levéllel az üres házban. Noha az emberrabló megtiltotta neki, hogy a rendőrséghez forduljon, Hagen kis idő múlva tárcsázta a segélyhívót.

A rendőrség nyomozni kezdett, az ügyet azonban egészen 2019 januárjáig titokban tartották a közvélemény előtt. Akkor, amikor először a nyilvánossághoz fordultak, még az Indexben szedtem össze, hogy mi is tudható.

2019 nyarán a rendőrség bemutatta, hogy egy Sprox márkájú, 44-46-os méretű, a Sparkjøp nevű boltban 2016 augusztusa és 2019 májusa között vásárolt bakancs tulajdonosát keresi. A fenyegető levelet tartalmazó borítékról közlik, hogy a Clas Ohlsonban vásárolták valakik, a szintén a helyszínen talált kábelkötözőt pedig a Biltemában.

A norvég rendőrség által 2019-ben kiadott képen Anne-Elisabeth Hagen – Fotó: AFP
A norvég rendőrség által 2019-ben kiadott képen Anne-Elisabeth Hagen – Fotó: AFP

2020 januárjában kiderült, hogy a nőt a rendőrség már halottként tartja nyilván a statisztikákban, így az ügy hivatalosan is emberölés lett, igaz, a rendőrség erről azt mondta, nincs konkrét bizonyíték, „csupán” a nyomozás fő hipotézise lett ez.

2020. április 28-án, több hónapnyi titkos lehallgatás után meggyanúsították és letartóztatták a férjet, Tom Hagent,

de a bíróság szerint nem volt ellene annyi bizonyíték, hogy fogva tartsák, úgyhogy 11 nap múlva kiengedték, azóta is szabadlábon védekezik, a házában lakik. Tagadja, hogy bármi köze lenne az ügyhöz, és a három felnőtt, feleségével közös gyerek is közös közleményben állt ki mellette azonnal. Alibije is van: aznap dolgozni volt, az autója érkezését reggel rögzítették a háztól 10 percre lévő munkahelyénél lévő ipari kamerák.

A rendőrség szerint viszont a nőt megfojtották a fürdőszobában, ahol megtalálták Tom Hagen vérét is, sőt, egy kicsit arrébb egy ajtókereten is, és a hatóságok szerint gyanús az is, hogy bár a férfi állítása szerint hazaérve végigjárta a házat, hogy keresse a feleségét, nem találtak tőle lábnyomot. Azt sem értik, miért nem hívta a hazaérkezése után 40 percig a rendőröket. Hagen erre azt mondja, gondolkodott, a levélben ugyanis az áll, ne merjen a rendőrökhöz fordulni.

2020 május elején, Hagen letartóztatása után pár nappal újabb elfogás: egy 30-as éveiben járó férfit állított elő a rendőrség, aki nem sokkal azelőttig egy IT-cég vezetője volt, jártas a kriptovalutákban, és régóta ismeri Tom Hagent, többször is találkozott vele. Vagyona nincs, bevétele is alig. Egy online fórumon arról írt, hogy a kriptovalutát nem lehet bűnügyeknél lenyomozni. Ő is tagadta, hogy bármi köze lenne az ügyhöz, ő is szabadlábon védekezik.

A sajtó ekkorra már elkezdett vájkálni a házaspár magánéletében is, ami persze egy gyilkossági ügynél, ahol a férj a gyanúsított, nem csoda. Megírták, hogy Hagennek már 1993-ban konfliktusa volt a feleségével, majd nem sokkal később halálosan megfenyegetett egy férfit, aki ezt akkor jelentette a rendőrségen. Ugyanez a férfi a mostani ügyben is rögtön a legelején tanúvallomásba adta, hogy szerinte biztos Hagen a gyilkos.

Rendőrök dolgoznak Tom Hagen munkahelyén a letartóztatásakor – Fotó: AFP
Rendőrök dolgoznak Tom Hagen munkahelyén a letartóztatásakor – Fotó: AFP

Kiderült az is, hogy évekkel azelőtti, részben vagy egészben kitöltetlen válási papírokat találtak a házaspár házában, illetve emlegeti a norvég sajtó a házassági szerződésüket is, amely szerint gyakorlatilag minden a férfié, a nő csak jelentéktelen pénzt és egy Citroënt kapna az 1969-ben, tinédzserként kötött házasságuk felbomlásakor, de a szakértők szerint egy ennyire egyoldalú, valóságtól elrugaszkodott papír nem állt volna meg a norvég bíróságok előtt.

Még olyan részletek is napvilágra kerültek, hogy a nő az eltűnése előtti hónapokban csatlakozott egy olyan Facebook-csoporthoz, amelynek a témája a szülővárosa környékén lévő házak kiadása és bérlése, az eltűnése előtti napokban pedig sms-ben panaszkodott egy barátnőjének, hogy a férje elfelejtette a házassági évfordulójukat, és egyébként is, a férfi semmi energiát nem tesz a házasságukba. A lapok szerint a házi számítógépük keresési előzményeiben a válás szó többször is szerepel. A férfi lefoglalt naplóiban is az áll, hogy a házassága nem jó, többször ír válásról, és leírta egyszer azt is, hogy a válás negatív anyagi következményekkel járna neki.

A rendőrség mindezek miatt úgy véli, a nő ki akart lépni a házasságból, és emiatt a férfi anyagi-érzelmi motivációira kell koncentrálnia a nyomozásnak.

Az ügyben ezután egy év csend következett, majd idén májusban jött egy monstre újságcikk a vg.no-n, amelyben a rendőrség kiterítette a lapjainak egy részét, hátha kap használható tippeket

Mint kiderült, olyan magas szintű ismeretei voltak a keresett embernek a kriptovalutákról, a dark webről, amilyenek 2018-ban még keveseknek. És ha a lakossági tippek alapján szűkíteni tudják a kört, akkor már csak azt kell megvizsgálni, hogy a viszonylag kevés szóba jövő emberből kinek lehettek erőszakos hajlamai, és meg is lehet a tettes.

Hogy milyen tudásról van szó? Aki végigcsinálta a következőket: 2018. június 28-án, hónapokkal az emberrablás előtt felmegy a pasted.co-ra, és egy titkos dokumentumot készít. Két webcím van a dokumentumban: bitcoin és monero címek. A dokumentumot jelszóval védi le. A jelszó: anne. A bitcoin címet kommunikációra, a monero címet a 9 millió eurós váltságdíjnak szánja.

2018. július 7-én egy kamu identitással csinál egy mailcímet a mail.com-on. Ehhez egy darkweben vásárolt útlevelet használ, ami eredetileg egy délnorvég fiatalemberé. Amikor a mail.com-ot megnyitja, mindig VPN mögé rejtőzik, hogy ne derüljön ki, honnan netezik. A leggyakoribbat, a NordVPN-t használja. A cég irodái Panamában vannak, hogy még egy nyomozásban se legyen egyszerű kérdőre vonni őket.

Tom Hagenről készült 2011-es kép – Fotó: Torbjorn OLSEN / NTB scanpix / AFP
Tom Hagenről készült 2011-es kép – Fotó: Torbjorn OLSEN / NTB scanpix / AFP

Ugyanezen a napon a mail.com-os mailcímmel két kriptováltónál is számlát nyit: a KuCoinon és a Binance-on. Két napra rá pedig a Seychelle-szigeteken regisztrált kínai cégen, a Huobin csinálja meg ugyanezt. De nincs vége, következő nap a tettes vásárol egy kis dasht. A 2014-ben indult, ismeretlen kriptovalutát a Houbi számlára utalja, és bitcoinra váltja. A lenyomozhatatlan PrivateSend funkciót használja, majd ezeket a bitcoinokat használja a kódolt kommunikációra Hagennel. A bitcoinnal való kommunikáció úgy zajlott, hogy 12 különböző, előre meghatározott összegnek 12 különböző jelentése volt, ha x összeget utalt, akkor az y mondatot jelentette.

A zsarolólevélben aztán a tettes megírja Hagennek, hogyan tud az idős férfi monero kriptovalutát szerezni. A viszonylag ismeretlen Cumberland és DV Trading kereskedőoldalakat említi, amelyeknél nagy összeggel is lehet kereskedni, és az „over-the-counter”, valamint a KYC szakszavakat is használja, előbbi a tőzsdén kívüli kereskedést jelenti, utóbbi (Know your customer) a pénzmosási szabályozásra utal.

Mindebből a rendőrség arra következtet, hogy az ismeretlen már 2018-ban olyan eszközöket használt (például a dash kriptovalutát), amit akkor Norvégiában még kevesen.

Egy ideig így kommunikáltak, majd 2019 januárjában váltott a tettes: Hagen ügyvédjének küldött egy mailt a lenyomozhatatlan Tor szerveren keresztül. A rendőrség azóta sem érti, hogy miért volt szükség a bitcoinos, lassú és nem megbízható kommunikációra, ha így is lehetett volna. Fél évig leveleznek így, az utolsó levélváltásban a tettes pénzt követel, Hagen 1,35 millió eurót el is utal moneróban. Azóta, 2019 júliusa óta teljes csönd a kommunikációban.

A norvég rendőrség a májusi cikk óta több mint 100 tippet kapott, sok közülük releváns volt, és el is tudtak indulni rajta. Tucatnyi embert hallgattak ki, és fontos szereplőktől kaptak információkat. Nem titkolják, hogy a nyarat és az őszt főként a kriptovonal nyomozásával töltik majd. Azt is mondták, hogy sokat elárultak ugyan májusban, de még vannak olyan nyomok, amikről nem beszélnek.

Fő források: az nrk.no és a nettavisen.no vonatkozó oldalai.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!