Hat év börtönre ítélték azt a férfit, aki társaival együtt túszul akarta ejteni a michigani kormányzót, mert túl szigorú Covid-19 korlátozásokat vezetett be szerintük

2021. augusztus 26. – 08:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint hat év börtönbüntetésre ítéltek egy férfit, aki társaival azt tervezte, hogy elrabolja Gretchen Whitmert, Michigan demokrata kormányzóját az általa bevezetett Covid–19-korlátozások miatt, írja az Associated Press. A férfi azért úszhatta meg az ügyet ilyen enyhe büntetéssel, mert elfogása után viszonylag gyorsan úgy döntött, hogy együttműködik a hatóságokkal, és segített az ügynököknek a társai elleni perek felépítésében.

Ty Garbin hetekkel a tavaly őszi letartóztatása után elismerte szerepét az állítólagos tervben. A szövetségi bíróságon összesen hat férfi ellen emeltek vádat, de eddig ő az egyetlen, aki bűnösnek vallotta magát.

Garbin bocsánatot kért Whitmertől és családjától, akik nem voltak jelen a bíróságon. „El sem tudom képzelni, hogy a családja mekkora stresszt és félelmet érzett a tetteim miatt. És ezért őszintén bocsánatot kérek” – mondta a 25 éves repülőgép-szerelő a bírónak.

A vádalkuban Garbin arról vallott, hogy öt társával a Michigan állambeli Luther közelében lévő birtokán gyakorlatoztak, egy külön „gyakorlóházat” építettek, amely hasonlított Whitmer nyaralójához, és amit „lőfegyverekkel támadtak meg” gyakorlásképpen.

Az ügyészek kilenc év börtönbüntetést javasoltak, a bíró azonban a férfi hatóságokkal való készséges együttműködését díjazva rövidebb, 6 és negyed éves börtönbüntetést szabott végül ki, mondván, meg van győződve arról, hogy Garbinnak „kiváló esélye van” arra, hogy a börtönből szabadulva távol marad a bajtól.

A helyettes államügyész szerint letartóztatása után Garbin „nem fogta vissza magát. Előállt és azt mondta: »Ezt terveztük, és én tudatosan részt vettem benne.« Órákig ült és válaszolt minden kérdésünkre.” A tervek szerint Garbin koronatanú lesz a társai elleni perben, akik akár életfogytiglant is kaphatnak majd.

A csoport hat tagja között voltak trumpisták és anarchisták is, ami összekötötte őket, az a Whitmer kormányzó által bevezetett szigorú korlátozások miatti felháborodás volt. Az összeesküvők terve az volt, hogy az észak-michigani nyaralója elől rabolják majd el Whitmert, előtte pedig egy közeli hidat is felrobbantottak volna, hogy így állják útjukat a kiérkező rendőröknek, mialatt ők a szomszédos Wisconsin államba hurcolják a politikust. A csoportba szerencsére sikerült beszivárognia az FBI-nak, amely akkor kapcsolta le a banda tagjait, amikor robbanószert akartak vásárolni a túszejtéshez tavaly ősszel. Az összeesküvésről ebben az októberi cikkünkben írtunk bővebben.

A Whitmer által bevezetett korlátozások ellen tavaly áprilisban több ezren tüntettek Michiganben, többen Whitmer halálát követelő és a kormányzót Hitlerhez hasonlító táblákkal. Donald Trump elnök a tüntetés másnapján támogatásáról biztosította a tiltakozókat Twitteren egy „Szabadítsátok fel Michigant!” felkiáltással. Az elnök tweetje után két héttel állig felfegyverzett tüntetők a michigani törvényhozás épületébe is benyomultak, Whitmer pedig több halálos fenyegetést is kapott.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!