Miközben a tálibok arra kérik, ne menjenek ki az utcára, az olasz miniszterelnök az afgán nők jogainak védelmét sürgeti

2021. augusztus 26. – 17:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az afgán nők szabadsága és alapvető jogai védelmét, kiemelten az oktatásban történő részvételük biztosítását sürgette a nemzetközi közösségtől Mario Draghi olasz miniszterelnök abban az üzenetében, amelyet a G20 országcsoport nemi esélyegyenlőségnek szentelt tanácskozása alkalmából tett közzé. A konferencia csütörtökön, az észak-olaszországi Santa Maria Liguréban kezdődött – írta az MTI.

Az eredetileg a női munkavállalók esélyegyenlőségéről tervezett konferencia középpontjába az afgán asszonyok és fiatal nők helyzete került.

Mario Draghi a találkozóhoz intézett üzenetében kijelentette: senkinek nem lehetnek illúziói azzal kapcsolatban, hogy Afganisztánban a nők a szabadságuk és a méltóságuk elveszítését kockáztatják. „Két évtizeddel ezelőtti szomorú helyzetükbe térhetnek vissza” – írta az olasz kormányfő. Úgy vélte, hogy a tálibok hatalomvételével az afgán nők ismét „másodosztályú állampolgárokká” válhatnak, akikre erőszak, rendszeres diszkrimináció vár kizárólag nemi hovatartozásuk miatt.

Eközben Afganisztánban a hatalmat magukhoz ragadó radikális iszlamista tálibok felszólították az országban élő nőket, hogy maradjanak otthon, és ne menjenek dolgozni, mert a katonák nincsenek „arra kiképezve”, hogy tisztelni tudják őket. Erről részletesen korábbi cikkünkben írtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!