A legfelsőbb bíróság ítélete alapján ismét életbe kell léptetnie Bidennek Trump bevándorlási programját

2021. augusztus 25. – 05:37

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai legfelsőbb bíróság szerdán arra kötelezte Joe Biden amerikai elnököt, hogy léptesse ismét életbe elődje, Donald Trump „Maradj Mexikóban” néven ismert bevándorlási programját – írja az MTI.

A konzervatív többségű testület szerint a Biden-kormányzat megsértette a szövetségi törvényeket, amikor februárban hatályon kívül helyezte a hivatalosan Bevándorló Védelmi Programot (MPP), mely során kötelezték a közép-amerikai menedékkérőket, hogy Mexikóban várják meg, amíg az amerikai hatóságok elbírálják a kérelmüket.

Az amerikai kormány azután fordult a bírósághoz, hogy Matthew Kacsmaryk texasi szövetségi bíró elrendelte a Bevándorló Védelmi Program (MPP) visszaállítását.

Júliusban az amerikai kormány közlése szerint meghaladta a 212 ezret az illegális határátlépési kísérletek száma az amerikai–mexikói határon, az ezredforduló óta nem volt ilyen sok. A republikánusok szerint ez annak köszönhető, hogy Biden hivatalba lépése óta igyekezett visszavonni elődje szigorú bevándorlásellenes intézkedéseit, így az MPP programot is. Jogvédők szerint ugyanakkor a „Maradj Mexikóban” program veszélyes körülményeknek teszi ki a főleg közép-amerikai országokból származó migránsokat a mexikói határvárosokban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!