A bíróság szerint ukrán ismerőse dugta a csempészcigit a volt MSZP-s parlamenti képviselő kocsijába

2021. augusztus 25. – 18:06

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy ismerőse vette és tette a csempészcigit Legény Zsolt, az MSZP volt parlamenti képviselőjének kocsijába, legalábbis az ungvári férfi ezt vallotta a bíróságon, ezért mentették fel a magyar politikust az ügyben, írja az Infopost.

A tavaly decemberi incidens idején diplomata-útlevéllel rendelkező Legény autójának csomagtartójában csempészcigarettát találtak az ukrán határőrök a Beregsurány-Luzsanka határátkelő ukrán oldalán. A határőröknek szemet szúrt, hogy az ukrajnai akkreditáció nélkül érkező Legény diplomata-útlevelet mutat fel, de autóján nem volt diplomata-rendszám. Amikor felkérték, hogy nyissa ki az autót, diplomáciai védelemre hivatkozott, így kihívták a magyar konzulátus képviselőit, akiknek a jelenlétében felnyitották a csomagtartót. Legény aznap kilépett az MSZP-ből. Később arról beszélt, hogy ő volt a legjobban ledöbbenve, hogy csempészcigi van az autóban.

Eddig nem lehetett tudni, pontosan miért mentették fel az ügyben Legényt, de az Infopost kikérte a bírósági ítéletet. Eszerint az ungvári férfi úgy vallott, át akarta csempészni a cigit a határon, ehhez jutott eszébe, hogy van egy diplomata-útlevéllel rendelkező ismerőse. Legénytől ezért kölcsönkérte a kocsit, azzal az indokkal, hogy a rokonait akarja vele vinni egyik faluból a másikba, ekkor rejtette el a cigit a csomagtartóban. Még aznap visszaadta az autót Legénynek, aki külföldre akart vele utazni. Az Infopost szerint ez a férfi azt is vallotta, hogy megállapodott egy másik magyarral arról, hogy Magyarországon a határ átlépése után az első benzinkúton megkapja a cigit, de az kérdés, hogy kapta volna meg, ha a cigit szállító Legény nem is tudott a kocsijában lévő dohányról.

Legényt az ügyben felmentették, a magát bűnösnek valló ukrán férfit 85 000 hrivnya (körülbelül 940 ezer forint) bírság megfizetésére ítélték. Legény cigit szállító kocsiját akkor elkobozták, most azt a bírósági ítélet alapján a cigi nélkül visszakapta.

Menczer Tamás külügyi államtitkár korábban azt mondta, hogy Legény az MSZP kérésére kapott diplomata-útlevelet, amit visszavontak tőle. Legény 2006–2010 és 2010–2014 között volt az MSZP listán mandátumot szerzett országgyűlési képviselője.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!