Az izraeli miniszterelnök nem tervezi további palesztin területek bekebelezését, de a Palesztin Állam megalakítását nem engedi

2021. augusztus 25. – 23:52

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Naftali Bennett miniszterelnöksége idején Izrael nem annektál palesztin területeket Ciszjordániában, és nem engedi ott a Palesztin Állam megalakítását sem – írja az izraeli kormányfő a New York Timesnak adott interjúja alapján az MTI.

Bennett azt mondta, hogy kormánykoalíciójának bal és jobboldali, valamint centrista pártokból álló összetétele azt jelenti, hogy jelenleg egyik irányba sem lehetségesek drasztikus diplomáciai lépések.

„Minden izraeli miniszterelnöke vagyok, és a közös nevezőt keresem, miként tudunk arra összpontosítani, amelyben mindannyian egyetértünk”

– magyarázta.

Azt mondta, hogy tovább folytatja a Ciszjordániában található izraeli telepek építését. Ez az izraeli közbeszédben annak biztosítását jelenti, hogy a már ott élők gyermekei is lakáshoz juthassanak szüleik közelében.

Azt is kijelentette, hogy Jeruzsálem csakis Izrael fővárosa lesz, nem osztoznak másokkal. Ez az álláspont szemben áll a palesztinok követelésével, ugyanis ők is ragaszkodnak Jeruzsálemhez jövendő államuk fővárosaként. Elutasította a vádat, miszerint apartheid államot üzemeltet, és azt is elítélte, hogy a Ben & Jerry jégkrémgyártó kivonja termékeit a megszállt területekről.

Bennett, elődjéhez, Benjamin Netanjahuhoz hasonlóan ellenzi Biden törekvéseit az Iránnal kötendő újabb atomalkura, miután Trump 2018-ban kilépett a 2015-ben megszületett korábbi megállapodásból. Az izraeli kormányfő azonban kiemelte, hogy feszültség fokozása nélkül fejti ki majd a véleményét Bidennek ebben a kérdésben.

„Az észszerűen gondolkodó arab országokkal közösen térségbeli koalíciót kell építenünk, amely elhárítja és gátolja Irán terjeszkedését és uralomvágyát”

– fogalmazott Bennett.

Netanjahu előzőleg nyíltan szembeszegült a még Donald Trump megválasztása előtt az Egyesült Államokat irányító Barack Obama amerikai elnök kormányával, amely többhatalmi megállapodást kötött Iránnal. Netanjahu akkor, a republikánusok meghívására beszédet mondott az amerikai kongresszusban Obama iráni politikája ellen, s ezzel magára haragította az amerikai Demokrata Párt egy részét is. Mostani interjújában Bennett leszögezte, hogy kerülni fogja az efféle konfliktusokat.

„Új módszereket kell találni a problémák kezelésére, nagyon realistának és pragmatikusnak kell lenni, és észszerűen kell viselkedni a barátokkal.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!