A szociáldemokraták átvették a vezetést egy hónappal a német választások előtt, mélyponton Merkel pártjának népszerűsége

2021. augusztus 24. – 16:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Alig egy hónappal a németországi szövetségi parlamenti választás előtt a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) átvette az első helyet a pártok támogatottsági rangsorában a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetségétől – mutatta ki egy kedden ismertetett felmérés, amelyet az MTI szemlézett. Egy néhány nappal ezelőtti felmérés azt mutatta, a két párt egy szinten áll, de vannak olyan közvélemény-kutatók is, amelyek elég vaskos CDU-vezetést mértek nemrég (27,5 százalékot az SPD 19,5 százalékával szemben).

A legfrissebb, az RTL-csoport két csatornája megbízásából heti rendszerességgel készített, Trendbarometer nevű kutatás új adatai szerint az SPD-re a választók 23 százaléka, a CDU/CSU-ra 22 százalék szavazna, ha a lekérdezést követő vasárnap lenne a Bundestag-választás.

A SPD legutóbb másfél évtizede, 2006 októberében volt népszerűbb a CDU/CSU-nál a felmérést készítő Forsa közvélemény-kutató társaság adatai szerint.

A felmérésekben rendszerint az első helyen végző és a 2006 óta tartott országgyűlési választásokon mindig a legtöbb szavazatot gyűjtő CDU/CSU-nak a 22 százalék történelmi mélypont, az 1984 óta működő Forsa kutatásainak történetében mindig ennél magasabb támogatottságot mértek.

Az SPD támogatottsága az egy héttel korábbihoz képest 2 százalékponttal emelkedett, a CDU/CSU egy százalékponttal gyengült. A kampány döntő szakasza augusztus közepén kezdődött, a levélszavazás lehetőségének augusztus 16-i megnyitásával. A megelőző hetekben a szociáldemokraták folyamatosan erősödtek, a CDU/CSU pedig gyengült.

A közhangulat alapján a helycsere a támogatottsági rangsorban akár végleges is lehet. Ezt jelzi a Forsa azon adata, miszerint a választók 60 százaléka téves helyzetértékelésnek tartja, hogy a CDU/CSU még fordíthat, mert maga mellé állíthat választókat, akik tartanak egy szociáldemokrata vezetésű kormánytól. A CDU/CSU táborában sem igen hisznek ebben, a CDU támogatóinak 57 százaléka, a CSU támogatóinak 65 százaléka kételkedik a fordulatban – mutatták ki a felmérésben.

A két legnagyobb – és 2013 óta együtt kormányzó – német politikai erő választói támogatottsága az idei Bundestag-választás kampányában eddig együtt mozgott a kancellárjelöltek személyes népszerűségével. Ezt mutatják a Forsa új adatai is, amelyek alapján Olaf Scholz SPD-s jelölt, a választás után visszavonuló Angela Merkel kormányának pénzügyminisztere a szavazatok 30 százalékát szerezné meg, ha közvetlenül választanának kormányfőt Németországban. Ez egy százalékpontos emelkedés egy hét alatt.

A CDU/CSU jelöltje, Armin Laschet CDU-elnök és észak-rajna-vesztfáliai miniszterelnök támogatottsága 11 százalékos, egy százalékponttal csökkent egy hét alatt.

Laschet egyre kevésbé tűnik szerencsés választásnak a CDU/CSU számára. Ezt jelzi a többi között a Forsa azon megállapítása is, miszerint a legutóbbi, 2017-es Bundestag-választáson a CDU/CSU-t támogató választók csupán 23 százaléka szavazna rá közvetlen kancellárválasztás esetén, míg Olaf Scholz 27 százalékuk voksát nyerné el.

A harmadik számú erő, a Zöldek pártja ismét egy százalékponttal gyengült, így a szavazatok 18 százalékára számíthat. Kancellárjelöltjük, Annalena Baerbock személyes támogatottsága stagnál, 15 százalékos.

A Bundestag kisebb pártjainak támogatottsága nem változott az előző héthez képest. A liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) a szavazatok 12 százalékára számíthat. A CDU/CSU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) 10 százalékon, a szociáldemokratáktól balra álló Baloldal (Die Linke) 6 százalékon áll. A választók 9 százaléka azon pártok valamelyikére szavazna, amelyek várhatóan nem lépik át az 5 százalékos bejutási küszöböt. A bizonytalan szavazók és a nem szavazók együttes aránya 26 százalék.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!