Egy felmérés szerint a német szociáldemokraták beérték Merkel CDU-ját

Legfontosabb

2021. augusztus 22. – 16:32

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Beérte a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetségét Németországban, ahol szeptember 26-án tartanak választásokat, írja az MTI. Az INSA közvélemény-kutató társaság mérése szerint öt héttel a Bundestag-választások előtt a CDU/CSU és az SPD is 22 százalékon áll. Más közvélemény-kutatók eredményei nem ezt mutatják: az Allensbach Intézet csütörtökön nyilvánosságra hozott jelentése a CDU-t 27,5 százalékra, az SPD-t 19,5 százalékra mérte, az Infratest dimap pedig 13 százalékos támogatottságot mutat a kereszténydemokratáknak, és 21 százalékot a szociáldemokratáknak.

Arra, hogy a két nagy párt fej fej mellett álljon, utoljára 2017 decemberében volt példa. Amióta az INSA méréseket végez (2009), nem mértek ilyen alacsony támogatottságot az Angela Merkel mögött álló pártszövetségnél. Az egy héttel korábbihoz képest az SPD 2 százalékponttal erősödött, a CDU/CSU országos választói támogatottsága pedig 3 százalékponttal csökkent a Bild am Sonntagban közölt adatok szerint.

A pártok támogatottsága együtt mozog a kancellárjelöltek személyes népszerűségével. Olaf Scholz, a szociáldemokraták jelöltje, a Bundestag-választás után visszavonuló Angela Merkel kormányának pénzügyminisztere a szavazatok 34 százalékát szerezné meg, ha közvetlenül választanának kormányfőt Németországban. Ez 5 százalékpontos emelkedés egy hét alatt.

A CDU/CSU jelöltje, Armin Laschet CDU-elnök és észak-rajna–vesztfáliai miniszterelnök támogatottsága 12 százalékos, és 3 százalékponttal csökkent augusztus közepe óta.

Német sajtóértesülések szerint a pártszövetségben fokozódó elégedetlenség mutatkozik Armin Laschettel szemben. A két párt közös Bundestag-frakciójának legutóbbi, pénteki online tanácskozásán egy CDU-s képviselő fel is szólította, hogy ha két héten belül nem javulnak a felmérési adatok, tegye meg a szükséges lépéseket, vagyis adja át a kancellárjelöltséget Markus Söder CSU-elnöknek, bajor kormányfőnek.

Olaf Scholz kampányát nagyban segíti, hogy a Merkel-kormány tagja. Armin Laschetnek nincs határozott politikai irányvonala, nincsenek saját témái, és pártjának bázisában is csekély a támogatottsága – magyarázta az adatokat a Bild am Sonntagnak Andrea Römmele, a Hertie Közhasznú Alapítvány egyetemi szintű politikai vezetőképző intézetének (Hertie School) kutatója.

Olaf Scholz, a német szociáldemokraták kancellárjelöltje augusztus 21-én Ludwigsfeldében – Fotó: Paul Zinken / dpa / AFP
Olaf Scholz, a német szociáldemokraták kancellárjelöltje augusztus 21-én Ludwigsfeldében – Fotó: Paul Zinken / dpa / AFP

A szakértő szerint azonban Laschet még így is fordíthat. Az utóbbi hetek válságai – köztük a főleg Észak-Rajna–Vesztfáliát sújtó júliusi árvíz és az afganisztáni tálib hatalomátvétel – megmutatták, hogy a német belpolitikától független, „külső események gyorsan megfordíthatják a hangulatot”.

Egy másik vasárnapi lap, a Welt am Sonntag elemzése szerint a CDU/CSU helyzetét tovább nehezíti, hogy kampányukat arra építették, hogy a Zöldek az első számú ellenfél. Senki nem számolt azzal, hogy a szociáldemokraták néhány hét alatt 14-15 százalékról 20 százalék fölé erősödnek, a Zöldek pedig meggyengülnek.

Az INSA adatai alapján a Zöldek a szavazatok 17 százalékára számíthatnak. Tavasszal, amikor megtették kancellárjelöltnek Annalena Baerbock társelnököt, még 27 százalék körül álltak, és volt több olyan felmérés, amelyben megelőzték a CDU/CSU-t. A baloldali irányultságú ökopárt támogatottsága Annalena Baerbock botlásaival párhuzamosan kezdett gyengülni. A 40 éves politikus több ügyben magyarázkodásra kényszerült. Pontatlanságokat mutattak ki például a hivatalos életrajzában, politikai elképzeléseiről írt könyve miatt pedig plágiummal is megvádolták.

A Bundestag kisebb pártjainak támogatottsága nem változott számottevően.

.



Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!