Szijjártó szerint amerikai katonák is gátolták a magyarok mentőakcióját a kabuli reptéren

2021. augusztus 23. – 13:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarország 173 embert, közöttük 96 afganisztánit és több osztrák, valamint amerikai állampolgárt hozott haza Üzbegisztánon keresztül a kabuli repülőtéren át elmenekültek közül.

Szijjártó Péter hétfői – az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) főigazgatójával közösen tartott – sajtótájékoztatóján köszönetet mondott a segítségért Üzbegisztánnak, majd kritizálta az NATO-szövetséges Egyesült Államokat, amely szerinte nem viselkedett szövetségeshez méltón Magyarországgal szemben.

„Magyarország a mentési akció során lojális, megbízható szövetségesként, lojális és megbízható barátként viselkedik. És pontosan ezt várjuk el a szövetségeseinktől. És azt kell mondanom, hogy amíg mi 110 százalékig lojálisan járunk el, addig a szövetségeseinkről ez nem minden esetben mondható el.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet főigazgatója sajtótájékoztatót tart a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2021. augusztus 23-án – Fotó: Mohai Balázs / MTI
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet főigazgatója sajtótájékoztatót tart a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2021. augusztus 23-án – Fotó: Mohai Balázs / MTI

Azon a repülőgépen, ami Budapestre érkezett az éjszaka folyamán, az utasok egy jelentős részét amerikai és osztrák kérésre hoztuk el. De cserébe azt várjuk el, hogy a szövetségeseink, köztük a kabuli repülőtér felügyeletét ellátó amerikaiak, ne gátolják a magyar fél által kihozandó emberek bejutását a kabuli repülőtérre. Számos esetben fordult elő sajnos az elmúlt időszakban, hogy amerikai katonák miatt nem tudtak bejutni azok az emberek a kabuli repülőtérre, akiket mi szeretnénk kihozni. Mi nem növeljük a tömeget, bemennek az emberek, felszállnak, és elhozzuk őket. A kapacitásunk megvan, fontos, hogy ez az együttműködés még rugalmasabb legyen” – közölte Szijjártó, megjegyezve, hogy van még magyar állampolgár, aki nem tudott bejutni a kabuli repülőtérre, és vannak olyan afgánok is – a magyar NATO-misszióval együttműködő személyek –, akiknek kimenekítésén dolgozik a magyar fél. (A sajtótájékoztató Afganisztánt érintő része 28:25-től hallható.)

A külügyminiszter elmondta, hogy majd a kimenekítési akció után kell megvizsgálni, kinek milyen erkölcsi felelőssége van az elmúlt „húsz év kiváló külpolitikai döntéseiből fakadó akciók” nyomán. Az életmentés után kell megvizsgálni, hogy mi okozta „az afganisztáni beavatkozás totális kudarcát”.

Azzal kapcsolatban, hogy az Egyesült Államok valóban kitolná-e a kimenekítési akció befejezésének határidejét – ahogyan arról a brit kormányfő győzködi Washingtont –, a külügyminiszter elmondta: arról információi a magyar félnek nincsenek, a döntés az amerikaiak kezében van, ezt Magyarország tudomásul fogja venni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!