22 halálos áldozata van a Tennesseere lecsapó villámáradásnak

2021. augusztus 23. – 05:59

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Már legalább 22 halottja van a hétvégi áradásnak Tennesseeben, félszázan pedig eltűntek, írja az MTI az amerikai hatóságok közlésére hivatkozva. Az extrém időjárás a Nashville-től 88 kilométerre lévő Waverlyt sújtotta leginkább, a 4000 fős városban 20 halálos áldozata van a katasztrófának, több száz ház vált lakhatatlanná. Kansas Klein egy hídról nézte végig, ahogy a víz magával sodor két kislányt, akiket később sikerült megmenteni. Vasárnapra teljesen levonult az ár, összedőlt házakat és autóroncsokat hagyva maga után. „Elképesztő, hogy amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan le is vonult” – számolt be élményeiről a férfi. A túlélők felkutatását megnehezíti, hogy az áradás telefonvezeték-póznákat, mobiltelefon-átjátszótornyokat döntött ki.

A Guardian szerint a halálos áldozatok között van egy hét hónapos ikerpár is, akiket az apjuk karjai közül ragadott el a víz. Joe Biden amerikai elnök kifejezte együttérzését az áldozatok hozzátartozói felé, és felajánlotta a kormány segítését a bajba jutott családoknak.

A villámáradást a rekordmennyiségű esőzés okozta, 24 óra leforgása alatt 43 centi eső esett az államban, ami 7 centivel több, mint amennyit korábban valaha feljegyeztek. Az előjelzések 10-15 centi esővel számoltak, így a meteorológusokat is megdöbbentette, hogy a várt mennyiségnek a sokszorosa esett le rövid idő alatt. Az Egyesült Államokban nem példa nélküli, ami most történt: 2016-ban Louisiana államban 13 halt meg az áradások következtében, és több mint 150 ezer otthon rongálódott meg. Szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a klímaváltozás miatt egyre gyakoribbak lesznek az ehhez hasonló jelenségek.

Júliusban Európában is áradások pusztítottak, Németországban, Belgiumban és Hollandiában több százan vesztették élüket a katasztrófában, rengeteg embernek kellett elhagynia az otthonát. Törökországot nem csak erdőtüzek sújtották, a múlt hét előtti áradásokban 17-en haltak meg, az ár autókat sodort el, több épületet súlyosan megrongált, a földcsuszamlások miatt pedig utak váltak járhatatlanná, hidak omlottak össze, több tízezer háztartásban nem volt áram.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!