150 fölött a német és belga áradások áldozatainak száma, Hollandiában átszakadt egy gát, százaknak kellett elhagyniuk otthonaikat

2021. július 16. – 19:16

frissítve

150 fölött a német és belga áradások áldozatainak száma, Hollandiában átszakadt egy gát, százaknak kellett elhagyniuk otthonaikat
Erftstadt, Németország – Fotó: Boris Roessler / DPA / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A napok óta tartó heves esőzések nyomán kialakult özönvízszerű áradásoknak szombatra újabb halálos áldozatai lettek Németországban és Belgiumban, már legalább 150 elhunytról tudnak a helyi hatóságok.

A nyugat-németországi Ahrweiler megyében, az egyik legsúlyosabban érintett területen már több mint 90 ember halálát jelentették a mentésben résztvevők és további áldozatoktól tartanak. A szomszédos Észak-Rajna-Vesztfáliában (Németország legnépesebb tartományában) további 43 ember halálos áldozatot regisztráltak, vagyis a németeknél 133-an vesztették életüket szombat reggelig. Az RTBF belga műsorszolgáltató arról számolt be, hogy Belgiumban szombaton 27-re emelkedett a halálos áldozatok száma, ezzel a Nyugat-Európában pusztító ítéletidő már összesen több mint 150 életet követelt, összesített a CBC.

Az elmúlt napokban az áradások teljes településeket vágtak el az áramellátástól és a kommunikációtól.

Alexander De Croo belga miniszterelnök péntek délután tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, a jelenlegi az ország történelmének legsúlyosabb árvize, az áradások 112, főként az ország keleti felében fekvő települést érintettek, illetve érintenek. A kormányfő keddre országos gyásznapot hirdetett, írja az MTI.

Annelies Verlinden belga belügyminiszter arról tájékoztatott, hogy a katonaság drónokkal és a helikopterekkel keresi a bajbajutottakat. Elmondta, Belgium számos országtól kapott támogatást, több mint 250 külföldi mentőalakulat, 20 hajó és helikopter segíti a mentést. Több kelet-belgiumi városban nem szabad csapvizet fogyasztani, még forralt állapotban sem. A szolgáltató tájékoztatója szerint az árhullám elvonulása után nyílik lehetőség a vízminőség ellenőrzésére, eredmény leghamarabb az azt követő 24 órában várható.

Liege, Belgium – Fotó: Valentin Bianchi / Hans Lucas / AFP
Liege, Belgium – Fotó: Valentin Bianchi / Hans Lucas / AFP

Hollandiában az árvíz áttört egy gátat, további százaknak kellett elhagyniuk otthonaikat, Luxemburgban pedig továbbra is a legmagasabb árvízvédelmi készültség van érvényben. A holland sajtó arról tájékoztatott, hogy pénteken délután megszólaltak az árvízvédelmi szirénák az ország délkeleti felében található Limburg tartományban, ahol átszakadt egy hajózásra alkalmas csatorna gátja. A katonaság több környékbeli falu lakóját kitelepítette, másokat lakhelyük elhagyására szólítottak fel a további árvízveszély miatt. Szakemberek arra figyelmeztettek, hogy az emelkedő vízszint még nagyobb pusztítást végezhet a régióban. Az evakuálás legkevesebb háromezer embert érint az országban.

Beszámolók szerint a csatornával párhuzamosan futó Maas folyó vízszintje még emelkedik, a közelben fekvő településeket, egy kórházát és több idősotthont elővigyázatosságból már kiürítettek. A holland kormány pénteken hivatalos katasztrófahelyeztet hirdetett az ország délkeleti felét sújtó áradások miatt. A kabinet aktiválta a rendkívüli esetekben érvényes kártérítésről szóló törvényt. A szabályozás révén a kormány részben fedezi azokat a károkat, amelyeket a biztosítók nem térítenek meg. Luxemburgban továbbra is a legmagasabb, vörös fokozatú árvízvédelmi készültség van érvényben, noha a kormány tájékoztatása szerint az időjárás javulásával a veszély mértéke csökkent. A helyi meteorológiai hivatal pénteki közleményében azt írta, alkalmi záporok továbbra is lehetségesek, főleg a Moselle folyó régiójában.

Elárasztott kemping Hollandiában – Fotó: Rob Engelaar / ANP / AFP
Elárasztott kemping Hollandiában – Fotó: Rob Engelaar / ANP / AFP

A várható csapadékmennyiség 5-10 liter négyzetméterenként, a folyó vízszintje azonban várhatóan vasárnapig tovább emelkedik. A szerda óta szinte folyamatosan hulló csapadék mennyisége rekordot ért el az országban, 24 óra alatt csaknem 80 liter eső esett négyzetméterenként. Ezt megelőzően a legtöbb csapadék 2016. július 22-én hullott, az akkor feljegyzett adatok szerint 24 óra alatt 71 liter eső esett négyzetméterenként. A helyi sajtó arról tájékoztatott, hogy a Luxemburg és Belgium közötti vasútvonalat helyreállították péntek délután, azonban a Franciaországba tartó vonatok várhatóan csak vasárnap indulhatnak. A luxemburgi kormány országos természeti katasztrófát hirdetett csütörtökön, és 50 millió eurót különített el a károsultak megsegítésére.

Németországban a kár nagyságát egyelőre felbecsülni sem lehet, mert nagy területek még víz alatt vannak. A rászorulók gyors segítségre számíthatnak, főleg azok, akik elveszítették otthonukat – mondta Armin Laschet tartományi miniszterelnök, kereszténydemokrata (CDU) politikus.

Schuld, Németország – Fotó: Staff / Reuters
Schuld, Németország – Fotó: Staff / Reuters
Bad Neuenahr-Ahrweiler, Németország – Fotó: Christof Stache / AFP
Bad Neuenahr-Ahrweiler, Németország – Fotó: Christof Stache / AFP

Kiemelte: jó hír, hogy a katasztrófa sújtotta dombos vidéken végigkanyargó patakok és kisebb folyók duzzasztására épült völgyzáró gátak jó állapotban vannak és bírják a nyomást. Egyedül a Bonn térségében fekvő Euskirchen melletti Steinbach patak völgygátjánál fenyeget szakadás, ott már ki is ürítették az elöntéssel fenyegetett településeket. Több ezer embernek kell elhagynia az otthonát.

Laschet a kormányzó CDU párt jelöltje a szeptemberi parlamenti választásokon. Az árvíznek a választások eredményére is hatása lehet, a pusztítás ugyanis előtérbe tolhatja a klímaváltozás témáját.

Malu Dreyer, Rajna-vidék-Pfalz miniszterelnöke Mainzban elmondta, hogy a tartományban péntek kora délutánig 63 halálesetet regisztráltak. Az áldozatok száma várhatóan tovább emelkedik, ahogy egyre több helyre jutnak be a mentőalakulatok. A természeti csapás „nemzeti katasztrófa” – mondta a szociáldemokrata (SPD) politikus, kiemelve, hogy a pénteki az eddigi legrosszabb nap, folyton újabb áldozatokról és károkról érkeznek jelentések. Sok embert továbbra is eltűntként tartanak nyilván, a mentőcsapatok folyamatosan dolgoznak, egyedül a helikopteres egységek több mint 320 embert szállítottak biztonságos helyre.

Bad Neuenahr-Ahrweiler, Németország – Fotó: Christof Stache / AFP
Bad Neuenahr-Ahrweiler, Németország – Fotó: Christof Stache / AFP

A kormányfő elmondta, hogy az emberek életének védelme mellett a károk felmérésére és az újjáépítés előkészítésére összpontosítanak. A helyreállítás igen hosszú folyamat lesz, sokáig foglalkoztatja majd Rajna-vidék-Pfalz lakosságát – mondta. Mindkét tartományi miniszterelnök és számos vezető szövetségi politikus is a klímaváltozással hozta kapcsolatba a természeti csapást pénteki nyilatkozataikban.

Svenja Schulze szövetségi környezetvédelmi miniszter hangsúlyozta: törvénybe kell foglalni, hogy az alkalmazkodás az éghajlatváltozáshoz a szövetségi kormány és a tartományi kormányok közös feladata. Mint mondta, ebből az is következik, hogy az alkalomszerű akciók helyett állandó, szilárd pénzügyi alapra kell helyezni a klímaváltozás következményeitől, például áradásoktól, árvizektől sújtott települések költségvetési támogatását.

Az áradásokat a Bernd nevű ciklon okozta, amely meleg és nedves levegőt szállítva a hét eleje óta Németország felett kering, és sok helyütt napokig tartó esőzést okozott. Ez a heves esőzéssel járó stabil időjárási helyzet meglehetősen ritka, az utóbbi 15 évben nem fordult elő, és több szakértő szerint valószínűleg a globális éghajlatváltozásnak tulajdonítható, ugyanakkor ennek kivizsgálása még hetekig eltarthat a kutatók pénteki közlése szerint. A klímakutatók előtt már régóta ismert, hogy az éghajlatváltozás hevesebb felhőszakadásokhoz vezet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!