Merkel szankciókat lengetett be Oroszországnak

2021. augusztus 22. – 16:31

Másolás

Vágólapra másolva

Angela Merkel bejelentette: Németország támogatja, hogy újabb szankciókat vezessenek be Oroszországgal szemben, ha az megpróbálja „fegyverként használni” Ukrajnával szemben az Északi Áramlat-2 gázvezetéket – írja az MTI.

A német kancellár Kijevben tartott sajtótájékoztatóján jelentette be a fentieket, miután Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel tárgyalt.

„Nagyon komolyan vesszük az ukrán fél aggodalmát” – mondta sajtótájékoztatóján, hozzátéve, hogy a kérdést felvetette pénteki moszkvai tárgyalásain is. „Beszéltem erről a problémáról, és nagyon világosan kijelentettük, hogy európai keretek között támogatjuk az új szankciókat, ha Oroszország megpróbálja ezt a csővezetéket (geopolitikai céljai érdekében) fegyvereként használni” – fogalmazott.

A kancellár leszögezte: Berlin amellett van, hogy a felek mielőbb meghosszabbítsák az orosz gáz Ukrajnán keresztüli tranzitjáról kötött, 2024-ig érvényben lévő ukrán-orosz megállapodást.

Merkel fontosnak nevezte Ukrajna és Németország energetikai együttműködését, és szükségesnek azt, hogy a jövőben is legyen forgalom az ukrán gázvezetékrendszeren keresztül Oroszországból Európába. Biztosított afelől, hogy Berlin erről európai vezetőkkel és a projektben érintett vállalatokkal is tárgyalni fog.

Zelenszkij bejelentette, hogy Ukrajna az Európai Unióval kötött társulási megállapodásával összhangban konzultációt kezdeményezett az Európai Bizottsággal és Németországgal az Északi Áramlat-2 építéséről és üzembe helyezéséről. Közölte: még mindig nem érti, ki ad garanciát Ukrajna gazdasági biztonságára 2024 után, amikor lejár a gáztranzitszerződés.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!