Görögország 40 kilométeres kerítést állított fel a görög-török határon az afgán menekülthullámra készülve

2021. augusztus 21. – 14:52

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Görögország egy öt méter magas és 40 kilométer hosszú kerítést és megfigyelő rendszert állított fel törökországi határszakaszán az afgán menekülthullámra való felkészülésként.

A tálibok gyors hatalomátvétele miatt több százezren, de akár több millióan is elhagyhatják Afganisztánt, és ahogy arra korábban is volt példa Törökországon keresztül jutnának be menekültek az Európai Unió területére.

Görögország a 2015-ös menekültválság idején is a frontvonalban volt, több mint egymillióan jutottak be illegálisan az országba a Közel-Keletről és Észak-Afrikából, a legtöbben továbbálltak más európai országokba, de 60 ezren Görögországban maradtak.

A görögök most kerítéssel is megpróbálják megállítani a várható menekülthullámot az Evrosz folyónál, bár ahogy arról a török miniszterelnök Recep Tayyip Erdogan is beszélt, Európa érdeke inkább az, hogy Afganisztánban minél előbb stabilizálódjon a helyzet, és az afgánok a lehető legközelebb maradjanak az otthonukhoz, és ebben Irán nyújthat majd segítséget.

Határkerítés a görög-török határon Fotó: Nicolas Economo/AFP
Határkerítés a görög-török határon Fotó: Nicolas Economo/AFP

Az Európai Unió 2016-ban kötött egyezséget Törökországgal, hogy az tartóztassa fel a menekülthullámot több milliárd dollárnyi támogatásért cserébe, de egyik fél sem teljesen elégedett az eredménnyel. Törökország azóta is fenyegetőzik, hogy megnyitja határait Európa felé. Két nappal ezelőtt Erdogan egy tévéműsorban azt mondta, hogy Törökországnak nem kötelessége, hogy Európa menekültraktára legyen. Az afgán menekültekre azért készülnek, az iráni határukon árok- és kerítésrendszert alakítanak ki.

Korábban Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosa azt mondta, hogy nem számít arra, hogy nagyszámú menekült érkezik majd Európába Afganisztánból, amíg az országból menekülők segítséget kapnak.

(via Gandhara/RFE)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!