Brutális mennyiségű amerikai segélyt zsákmányolhattak lopott személyazonossággal

2021. augusztus 20. – 22:05

Brutális mennyiségű amerikai segélyt zsákmányolhattak lopott személyazonossággal
Illusztráció: Moment / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Orosz maffiózók, kínai hackerek és nigériai csalók lopott személyazonosságokat használtak fel arra, hogy több tízmilliárd dollárnyi, járvány idején osztott amerikai segélyt zsákmányoljanak. Az NBC hosszú cikkben mutatta be a történet hátterét.

Az FBI néhány hónappal ezelőtt egy nigériai állami kormánytisztviselő Google-fiókjában talált rá egy hatalmas kibercsalás bizonyítékaira. Amerikaiak ellopott bank-, hitelkártya- és adózási adataira, valamint átutalásokról szóló dokumentumokra bukkantak, amelyeket arra használtak, hogy hamis munkanélküliségi kérelmeket adjanak be, amelyekért nagyjából 350 ezer dollárt fizettek ki az USA hivatalai.

A nigériai tisztviselőt, Abedemi Rufait májusban tartóztatták le a New York-i Kennedy repülőtéren, amikor éppen Nigériába próbált utazni. Jelenleg őrizetben van, ártatlannak vallotta magát. Rufai ügye a nyomozóknak egy kis betekintést adott az Egyesült Államok ellen valaha elkövetett legnagyobb csalás hátterébe, amelynek jelentős részét külföldiek hajtották végre.

Még nem tudják pontosan mennyit loptak el, de biztos, hogy nagyon sok pénzt

A bűnözők leginkább az amerikai adófizetői pénzből finanszírozott, a koronavírus okozta gazdasági károk enyhítésére bevezetett támogatásokat vették célba. Az amerikai szövetségi kormány egyelőre nem tudja pontosan, hogy a világjárvány során munkájukat elvesztők számára létrehozott több mint 900 milliárd dolláros munkanélküli segélyalapból mennyit loptak el a csalók,

a becslések 87 millió (kb. 26 milliárd forint) és 400 milliárd dollár (120 ezer milliárd forint) közé teszik az összeget, amelynek legalább a fele kerülhetett külföldi bűnözőkhöz.

Elemzők szerint a belföldi és külföldi csalók kihasználták a munkanélküli státusz ellenőrzésére szolgáló informatikai rendszer gyengeségeit, amely hiányosságokra korábban több szakértő is figyelmeztette már a különböző szerveket. A sebezhetőséget fokozta, hogy az államok a járvány miatt megkönnyítették a különböző állami támogatások és segélyek online igénylését, és a hivatalokon elég nagy nyomás is volt, hogy gyorsítsák fel a kérelmek elbírálását. A szövetségi kormány olyan új juttatásokat is bevezetett, amelyekhez egyáltalán nem is kell munkáltatói igazolás.

Amerikaiak lopott személyazonosságaival igényelték a járvány miatt járó támogatásokat

Ebben a környezetben a csalók könnyen kiadhatták magukat munkanélküli amerikaiaknak, amihez lopott személyazonossági adatokat használtak. A szükséges születési adatok, társadalombiztosítási azonosítók, címek és egyéb privát információk évek óta gyűltek hatalmas internetes adatlopások révén.

„A csalók ezt szó szerint könnyű pénznek nevezték” – mondta Ronnie Tokazowski, az Agari biztonsági cég vezető kutatója, aki a nyugat-afrikai csalóbandák dark webes kommunikációját figyelte. A szervezett bűnözői csoportok hamis online kérelmekkel árasztották el az állami munkanélküliségi rendszereket, időnként túlterhelve az elavult számítógépes szoftvereket. Néhány államban időnként fel is kellett függeszteni az ellátások kifizetését, hogy kiderítsék, melyik kérelem volt valódi és melyik hamis.

A munkavállalók és a vállalkozók visszamenőlegesen is igényelhettek segélyt, hónapokig tartó munkanélküliségre hivatkozva, és többnyire ezt papírokkal sem kellett igazolniuk. Személyenként akár 20 ezer dollár (6 millió forint) értékű juttatást is kaphattak ilyen módon. „Ez egyértelműen egy Egyesült Államok elleni gazdasági támadás” – mondta Jay Greenberg, az FBI igazgatóhelyettese. Elemzők azt is hozzáteszik, hogy az így szerzett pénzből a bűnözői csoportok más, törvényen kívüli tevékenységeiket, például a kábítószer- és emberkereskedelmet is finanszírozzák.

A valódi munkanélkülieket is megkárosították

Mire az egyes államok észrevették a visszaéléseket, már hónapok óta folyt a bűnözők zsebébe az adófizetők pénze. Ráadásul még most sem tudni pontosan, mekkora a kár, és hogy mennyire sikerült visszaszorítani az ilyen eseteket. Maryland állam például nemrég több mint félmillió, májusra és júniusra vonatkozó potenciálisan hamis kérelmet fedezett fel. A Biden-kormány egyébként elismerte a problémát, de a Trump-adminisztrációt okolta érte. Bidenék 2 milliárd dollárt különítettek el az érintett állami informatikai rendszerek megerősítésére.

Az amerikai államkincstárnak okozott hatalmas veszteségek mellett a bűnözők több tízezer embert is megkárosítottak, akik közül sokan késve kapták meg a szükséges ellátásokat, hiszen először az ő adataikat felhasználva a csalókhoz jutott a pénz, így ezt a valóban nehéz helyzetbe kerülő emberek csak jókora késéssel kapták meg. Szakértők szerint az ellopott pénzek túlnyomó többsége végleg eltűnt, a hatóságok eddig mindössze másfélmilliárd dollárt tudtak visszaszerezni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!