Erdoğan továbbra is vállalná a kabuli repülőtér török védelmét

2021. augusztus 19. – 12:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A tálib hatalom elismerését fontolgatja a török elnök. Recep Tayyip Erdoğan szerdai nyilatkozata szerint Afganisztán testvéri ország, függetlenül attól, hogy ki vezeti. A tálibok legutóbbi nyilatkozatait józannak és bölcsnek minősítette Erdoğan. Törökország Iránon keresztül az első érintettje lehet egy Európába induló újabb menekülthullámnak, így érthető a konstruktív nyilatkozat, annak ellenére, hogy Törökország nem volt érdekelt a tálib hatalomátvételben.

A török vezetés állásfoglalása elsősorban azt jelenti, hogy Ankara megpróbál befolyást szerezni az országban a nyugati kivonulás után is – írta a BBC. A NATO második legnagyobb létszámú hadseregével rendelkező ország már korábban is kész volt növelni szerepét Afganisztánban. A teljes tálib hatalomátvétel előtt felajánlotta, hogy ellátják a kabuli repülőtér védelmét. A még júniusban felvetett török misszióban való esetleges magyar részvételről korábban Orbán Viktor is beszélt.

Igaz, a magyar fél a továbbiakban nem beszélt a lehetséges részvételről, amely kézenfekvően okafogyottnak tűnt a tálib hatalomátvétellel. Ankara azonban másképp gondolja, Erdoğan szerint továbbra is lehetőség van a török tervek megvalósítására, „az új realitások” figyelembevételével.

Már egy éve van Telex! 🎉

Ez azt is jelenti, hogy sok támogatónk regisztrációja lejárt. Ha e-mail-címed megadásával kéred, megnézzük, hogy tartozik-e regisztráció az e-mail-címedhez, és ha igen, milyen támogatási adatokkal.

A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!
A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!