Véget ér a 133 éves bikaviadal-sorozat, miután megöltek egy „Feminista” és egy „Nigériai” nevű bikát

2021. augusztus 19. – 20:14

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Véget vetnek a 133 éves Begona bikaviadal-sorozatnak az észak-spanyolországi Gijónban, miután a héten egy „Feminista” és egy „Nigériai” nevű bikát is felvonultattak a viadalon, írja a Guardian.

„[A szervezők] átmentek több határon is (…) Mindezt nem engedheti meg magának egy olyan város, amely hisz a férfiak és a nők közötti egyenlőségben, az integrációban, abban, hogy mindenki előtt kinyitjuk az ajtóinkat”

– mondta a város szocialista polgármestere, Ana González. Szerinte a bikaviadalok „egy olyan ideológiát közvetítenek, amelyek ellentétesek az emberi jogokkal.” Bár a fesztivál elkaszálásával közel 50 ezer eurónyi éves bevételtől esik el a város, szerinte a város lakói egyre kevésbé támogatták a Begona megrendezését.

Bikaviadal az észak-spanyolországi Burgos városában idén június végén – Fotó: Cesar Manso / AFP
Bikaviadal az észak-spanyolországi Burgos városában idén június végén – Fotó: Cesar Manso / AFP

Persze a város megosztott a kérdésben: míg az állatvédő szervezetek és a baloldali pártok támogatták a gijóni polgármester döntését, a bikatenyésztők és a konzervatív Néppárt ellenezte azt. „Teljes mértékben ellenállunk mindazoknak, akik el akarják venni a szabadságjogainkat” – mondta Pablo González, a Néppárt politikusa.

A Spanyol Bikatenyésztők Szövetsége pedig arról írt közleményében, hogy a bikáknak az anyjuk után adják a nevüket:

„Az érintett bikák egy »Feminista« és egy »Nigériai« nevű tehéntől származtak, és távol áll a név bármilyen politikai vagy társadalmi kontextustól”

– írta a szövetség. Mások olyan példákat hoztak fel, amikor egy-egy bikát „Spanyolnak” vagy „Plébánosnak” hívtak, mégsem botránkoztak meg ezen korábban.

Igaz, az El País nevű napilap kiemelte, hogy volt már példa arra, hogy politikai okokból átneveztek egy bikát: 1939-ben, nem sokkal a spanyol polgárháború vége után neveztek át egy „Kommunista” nevű állatot „Miradorra”, nehogy megsértsék bárki nyugalmát a névvel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!