Közel kétezerre nőtt a földrengés halálos áldozatainak száma Haitin

2021. augusztus 18. – 06:26

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

7,2-es erősségű földrengés volt négy napja, helyi idő szerint szombaton kora reggel Haitin, az Egyesült Államok Földtani Intézete szerint az epicentrum 12 kilométerre volt északkeletre az 50 ezer lakosú Saint-Louis-du-Sud-tól. A rengés épületeket döntött romba, köztük templomokat is, az emberek menekültek a házaikból.

A hatóságok továbbra is több embert keresnek, közel tízezren megsérültek, és a halálos áldozatok száma mostanra a 2000-et is megközelítette. Három nappal a Haiti déli térségét megrázó földrengés után a természeti katasztrófának már 1941 halálos áldozata van a BBC friss cikke alapján.

Ahogy azt megírtuk, lesújtott a Grace nevű trópusi vihar keddre virradóan a két nappal korábban földrengés sújtotta Haitira, ami nehezíti a rengés túlélői utáni kutatást.

Haitit gyakran sújtják erős földmozgások. A 2010-es földrengés szinte teljesen elpusztította a sűrűn lakott főváros egy részét, 222 ezren haltak meg, és több mint egymillióan váltak hajléktalanná. Haiti még nem kászálódott ki a tizenegy évvel ezelőtti földrengésből, de a szigetországot a koronavírus-járvány is sújtja, a bűnbandák közötti erőszak visszájára fordította a gazdasági növekedést, július 7-én pedig meggyilkolták Jovenel Moise államfőt, ami politikai válságba sodorta a szigetországot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!