Trópusi vihar sújtja Haitit a földrengés után

2021. augusztus 17. – 13:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Lesújtott a Grace nevű trópusi vihar keddre virradóan a két nappal korábban földrengés sújtotta Haitira, ami nehezíti a rengés túlélői utáni kutatást – jelentették hírügynökségek.

Az erős szél kísérte heves eső áradást okozott legalább egy helyen a szigetországban, a fővárostól, Port-au-Prince-től 150 kilométerre nyugatra lévő Les Cayes városban, ahol a földrengés is a legsúlyosabb károkat okozta, írja az MTI. Akár 38 centiméternyi eső is eshet a karib-tengeri országban a vihar elvonulásáig, emiatt várható még árvíz másutt is – jelezte előre az amerikai hurrikánközpont.

Mint két napja beszámoltunk róla, akkori adatok alapján legalább 304 ember vesztette életét, és több mint 1800-an sérültek meg a Haitit megrázó 7,2-es erősségű földrengésben. A mentőcsapatok és önkéntesek gőzerővel dolgoztak az épületek romjai alatt rekedt emberek kiszabadításán.

A polgári védelem hétfő esti beszámolója szerint a 7,2-es erősségű földrengésnek már 1419 halálos áldozatát tartják nyilván. A sérültek száma eléri a 6900-at. A polgári védelem 13 694 megsemmisült lakóházról és épületről, összedőlt iskolákról, kórházakról, templomokról és szállodákról tájékoztatott.

Romeltakarítás Haitin – Fotó: Reginald Louissaint Jr / AFP
Romeltakarítás Haitin – Fotó: Reginald Louissaint Jr / AFP

Haitit gyakran sújtják erős földmozgások. A 2010-es földrengés szinte teljesen elpusztította a sűrűn lakott főváros egy részét, 222 ezren haltak meg, és több mint egymillióan váltak hajléktalanná. Haiti még nem kászálódott ki a tizenegy évvel ezelőtti földrengésből, de a szigetországot a koronavírus-járvány is sújtja, a bűnbandák közötti erőszak visszájára fordította a gazdasági növekedést, július 7-én pedig meggyilkolták Jovenel Moise államfőt, ami politikai válságba sodorta a szigetországot.

Kövess minket Facebookon is!