Eltűnt egy belarusz médium főszerkesztője azután, hogy házkutatást tartottak nála

2021. augusztus 18. – 13:48

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Házkutatást tartottak szerda éjjel a BelaPan független hírügynökség főszerkesztőjének, Irina Levsinának otthonában, ami után a főszerkesztő eltűnt – írja a Reuters.

A hírügynökség más dolgozóinál is volt házkutatás, egyiküket pedig kihallgatásra bevitték a rendőrkapitányságra. A hatóságok azzal az indokkal tették mindezt, hogy a médium munkatársai közrendet durván sértő cselekményeket szerveztek – közölte Aljakszandr Zajcev, a BelaPan helyettes főszerkesztőjére hivatkozva a Naviny.by internetes portál.

Zajcevtől elvették a mobiltelefonját, a számítógépe merevlemezét és újságíró-igazolványát, de nem vették őrizetbe, és nem írt alá a hatóságok előtti kötelező megjelenésről szóló papírt sem.

A BelaPan hírügynökség szerkesztősége egyenlőre elérhetetlen, a hatóságok pedig nem nyilatkoztak a Reutersnek.

Belaruszban a tavaly augusztusi elnökválasztás óta tart a belpolitikai válság. A vitatott tisztaságú választáson az országot 27 éve irányító, 66 éves Alekszandr Lukasenkót hirdették ki hivatalosan elnöknek a szavazatok 80,1 százalékával. Az országban tömegtüntetések kezdődtek, amelyeket a biztonsági erők brutálisan levertek. Az ellenzék szerint meghamisították az eredményeket, és valójában jelöltjük, Szvetlana Tyihanovszkaja győzött.

A hatóság azóta rendszeresen vegzálja a sajtó munkatársait, májusban egy Litvániába tartó gépet kényszerítettek leszállásra, hogy letartóztathassák a fedélzeten lévő Raman Prataszevicset és barátnőjét. Az elmúlt hetekben fokozódott a hatósági nyomásgyakorlás, a rendőrség lázongások és tüntetések szervezésével indokolta a náluk tartott razziákat. A belarusz újságírószövetség szerint legalább harminc újságíró van börtönben, és mintegy ötven rendőrségi büntetőjogi eljárás van folyamatban a média munkatársai ellen – írja az MTI.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!