Gorbacsov: Eleve kudarcra ítélt vállalkozás volt az afganisztáni hadjárat

2021. augusztus 18. – 07:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Eleve kudarcra ítélt vállalkozás volt az amerikaiak és a NATO afganisztáni hadjárata, még úgy is, hogy azt kezdetben Oroszország is támogatta – mondta el Mihail Gorbacsov a Reuters szerint.

A Szovjetunió utolsó elnöke maga is hasonló döntést hozott, amikor 1989-ben egy évtized után kivonta az orosz csapatokat Afganisztánból. Az afgán kormány három évre rá, 1992-ben bukott meg, miután Moszkva pénzügyi támogatásától is elesett.

Gorbacsov az irreális elképzeléseket, a fenyegetés eltúlzását és a rosszul meghatározott geopolitikai törekvéseket látta a kudarc gyökerének. Emellett irreális elképzelésnek tartotta, hogy egy sok kis törzsre oszló népből demokratikus társadalmat tudjanak létrehozni.

Szerinte az Egyesült Államoknak már hamarabb be kellett volna látnia, hogy elbuktak, de most azt tartja fontosnak, hogy a konzekvenciákat levonva tanuljanak az esetből.

Az afganisztáni helyzetet Donald Trump is kommentálta, aki 2020-ban, elnökségének vége felé kezdeményezte az amerikai csapatok kivonását. „Rettenetes döntés volt a Közel-Keletre menni” – mondta, hozzátéve: tudja, hogy a Bush család nem örül majd, hogy erről beszél.

Trump azt nem tartotta rossz döntésnek, hogy a szeptember 11-i terrortámadásra így reagáltak, de azt igen, hogy évekre ott ragadtak „a futóhomokban”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!