Trump csapatkivonást rendelt el Irakból és Afganisztánból

2020. november 17. – 21:33

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Donald Trump amerikai elnök csapatkivonást rendelt el Afganisztánból és Irakból – jelentette be Christopher Miller az Egyesült Államok ügyvezető védelmi minisztere kedden a kora délutáni órákban, írja az MTI.

A bejelentés szerint az Egyesült Államok január 15-ig a nagyjából három-háromezerről 2500-2500 főre csökkenti a két országban állomásozó katonái létszámát. Miller azt mondta, a kormányzat célja, hogy Afganisztánban véget vessen a nemzedékek óta tartó háborúnak. A döntés előtt Washington konzultált a szövetségeseivel, beleértve a NATO-vezetést és az észak-atlanti szövetség tagjait, valamint egyeztetett az afganisztáni kormánnyal is.

Az Egyesült Államok 2001. szeptember 11-i terrotámadás után vonult be Afganisztánba, Irakot pedig 2003-ban rohanta le, miután – mint utóbb kiderült – a George W. Bush elnök és kormányzat azt a hamis indokot terjesztette, hogy Irakban tömegpusztító fegyverek vannak. Ezért később Colin Powell, a Bush-kormány külügyminisztere bocsánatot is kért, megjegyezve, hogy az iraki háború megindítása folt a saját becsületén is. Donald Trump amerikai elnök 2016-ban azzal kampányolt, hogy véget vet a háborúknak. Ennek érdekében egyeztetett korábban az iraki vezetőkkel, az idén év elejétől pedig az afgán kormánnyal és a tálibok képviselőivel.

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára kedden közleményben figyelmeztetett arra, hogy a NATO súlyos árat fizethet a túl korai csapatkivonásért. Még hétfőn este reagált a szenátus republikánus frakciójának vezetője, Mitch McConnell is, aki óva intette az elnököt a kivonások felgyorsításától. Szerinte az az Egyesült Államok szövetségeseinek kárt, ellenségeinek örömet okozna. A republikánus Marco Rubio, a szenátus hírszerzési bizottságának vezetője egy interjúban arról beszélt, aggódik amiatt, hogy Afganisztánban nagyon gyors összeomlás következhet be.

Donald Trump elnök amerikai katonáknak beszél Afganisztánban 2019. november 28-án – Fotó: Olivier Douliery / AFP
Donald Trump elnök amerikai katonáknak beszél Afganisztánban 2019. november 28-án – Fotó: Olivier Douliery / AFP

Korábban a Reuters arról írt, hogy az Egyesült Államok Szomáliából is kivonja a katonái jelentős részét. Az amerikai hadsereg közel 700 katonát állomásoztat az afrikai országban, akiknek az a feladatuk, hogy segítsék a helyi erőket az al-Káida terrorszervezethez kötődő al-Shabaab dzsihadista csoport elleni harcban. Az al-Shabaab célja, hogy kiűzze az Afrikai Unió (AU) békefenntartóit az országból, és megdöntse a Nyugat támogatását élvező kormányt. A Szomália déli és középső részét uraló dzsihadisták rendszeresen hajtanak végre támadásokat kormányzati, katonai vagy akár civil célpontok ellen.

A Reuters szerint lehetséges, hogy Christopher Miller nemrég kinevezett ügyvivő amerikai védelmi miniszter a teljes kivonulás helyett inkább azt fogja támogatni, hogy minimálisra csökkentsék az amerikai csapatok jelenlétét az országban. A terv bírálói szerint egy ilyen radikális változás jelentős kockázatot rejt magában.

Ahmed Abdullahi Sheikh ezredes, a Danab szomáliai különleges erők parancsnoka szerint a csapatkivonás nem lenne összhangban a szomáliai terrorfenyegetettség szintjével, és aláásná az Egyesült Államokba vetett bizalmat. Sheikh szerint egy gyors csapatkivonás az al-Shabaab térnyerésével járna. (MTI)

A Telex friss híreit itt találja >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!