Zöld szuperblokk csillapítja az autóforgalmat Bécsben

2021. augusztus 17. – 15:38

frissítve

Zöld szuperblokk csillapítja az autóforgalmat Bécsben
Itt lesz Bécs első szuperblokkja © MA19 / MA41 / Stadt Wien

Másolás

Vágólapra másolva

Barcelonai minta alapján szuperblokkot hoznak létre Bécs 10. kerületében, Favoritenben, írja közleményében Bécs város Külképviseleti Irodája. A szuperblokk szívében csillapítják az autóforgalmat és a gyalogosokra, valamint biciklisekre optimalizálják a közlekedést. A kellemesebb klímáért pedig amit csak lehet, kizöldítenek a házak közötti területen.

Hamarosan csak az ott lakók, a különböző mentőegységek és a szemétszállítók hajthatnak majd be Bécsben a Gudrunstraße – Leebgasse – Quellenstraße – Neilreichgasse által határolt területre. Itt alakítják ki ugyanis az osztrák főváros első szuperblokkját, melyet bécsiesen Supergrätzlnek neveznek.

Ehhez a barcelonai szuperblokk koncepcióját gondolták újra. Az átalakítások célja, hogy az itt lakókat egy sokkal kellemesebb lakókörnyezet fogadja: zöldítéssel, valamint különböző árnyékolási, és hűsítési megoldásokkal ellensúlyozzák a klímaváltozás negatív hatásait és csillapítják a forgalmat a több háztömbre kiterjedő területen.

A kísérlethez azért erre a városrészre esett a választás, mert a sűrűn beépített terület nyaranta csak úgy izzik a forróságtól, ráadásul nagyon sokan laknak itt, így több szabad területre van szükség. Ezen kívül a közlekedésbiztonságot is javítani szeretnék a közelben található számos iskola és óvoda miatt. A cél, hogy a gyerekek egyedül, teljes biztonságban sétálhassanak vagy biciklizhessenek el az iskolába.

A kísérleti projektbe a lakosságot is bevonják, a részleteket velük együtt szeretnék kidolgozni. Az első tájékoztató rendezvények ősszel lesznek, a tesztidőszak 2022 nyarán kezdődik.

Mi is az a szuperblokk?

A barcelonai szuperblokk-projekt 2018-ban indult, két helyszínen. Az első a Poblenou negyedben valósult meg 9 épületblokk bevonásával, a második pedig a Sant Antoni elnevezésű környéken, ahol a helyi népszerű piac átrendezése, újratervezése állt a középpontban, írja a Járókelő.hu.

A projekt célja, hogy a gyalogosok érdekeit helyezze előtérbe az autós forgalommal szemben, s ezt a terek átalakításával valósítják meg. A barcelonai Szuperblokk projekt a motoros járművek közlekedési korlátozásain keresztül teszi elérhetőbbé, élvezhetőbbé a területeket a gyalogos- és a biciklis forgalom számára.

A helyi lakosságnak ugyan engedélyezett a kijelölt területen belül a motoros járművek használata, azonban az átmenő forgalmat teljesen megszüntették. Az autós forgalmat és az ebből következő állandó zajt és a magas légszennyezettséget felváltották az élettel teli közterek, utcák. Így az ott lakók biztonságban érezhetik magukat a lakóhelyükön, amely a gyerekek, idősek vagy fogyatékkal élők számára is különféle kikapcsolódási lehetőségeket nyújt.

Itthon a XIII. kerületben, Újlipótváros területén született hasonló kezdeményezés. Ahhoz, hogy a forgalmi rend és a közterek, az utcák funkciója átalakuljon, 2016-ban létrejött az Újlipótváros-Szuperblokk nevű csoport. A megvalósulás azonban még várat magára, teszi hozzá a Járókelő.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!