Meghalt a bukaresti klubtűz fővádlottja

2021. augusztus 17. – 12:59

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Meghalt a 2015-ben a bukaresti Colectiv klubban történt tűzvész miatt indított per egyik fővádlottja, aki első fokon több mint tizenkét év börtönbüntetést kapott – írja az MTI. A Digi24.ro hírtelevízió szerint a 44 éves Daniela Nitát hétfőn találták meg holtan a lakásán, az első jelentések szerint erőszakra utaló nyomok nem voltak a holttestén.

Nita annak a pirotechnikai cégnek volt a tulajdonosa, amelytől a Colectiv klub működtetői megvásárolták a tűzijátékokat, amelyek közül az egyik lángra lobbantotta a szórakozóhelyet.

A tűzvészben 65 ember vesztette életét. A tűzvész éjszakáján 27-en haltak meg, 150 ember került kórházba. További 38 áldozat napokkal, hetekkel később halt bele az elszenvedett égési sérülésekbe, a füstmérgezés szövődményeibe és a kórházi fertőzésekbe.

A bukaresti törvényszék 2019 decemberében hozta meg az elsőfokú ítéletet. Nita ítélete volt a legsúlyosabb: 12 év és 8 hónap letöltendő börtönbüntetést kapott. A jogerős ítélet – amelynek meghozatalát eddig már többször elnapolta a bíróság – szeptember végére várható. A tragédia nyomán tüntetések robbantak ki Romániában, ennek hatására mondott le Victor Ponta akkori szociáldemokrata miniszterelnök.

Az esetről készült Colectiv című román dokumentumfilmet (HBO) Oscar-díjra jelölték. A film azt dolgozza fel, miért haltak meg olyan sokan a sérültek közül hetekkel az eset után a romániai kórházakban. Kiderült például, hogy a kórházak egy olyan cégtől szerezték be a fertőtlenítőszereket, amely titokban tízszeresére hígította azokat, amelyek így gyakorlatilag hatástalanok voltak.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kövess minket Facebookon is!