Vasárnap óta csaknem duplájára nőtt a haiti földrengés halálos áldozatainak száma

2021. augusztus 16. – 08:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

724-ről 1297-re emelkedett a szombati haiti földrengés halottainak száma, írja a BBC. A mentőalakulatok kétségbeesetten kutatnak a romok között a túlélők után a 7,2-es erősségű földmozgást követően.

A rengés következtében lakóházak, templomok és iskolák váltak a földdel egyenlővé. Egyelőre nincsenek hivatalos adatok az eltűntek pontos számáról, a hatóságok körülbelül 5700 sérültet tartanak számon.

A legnagyobb károkat Haiti délnyugati része, különösen Les Cayes város környéke szenvedte el. „Az utcákon mindenfelé sikoltozást hallani” – mondta a New York Timesnak Abiade Lozama érsek, egy Les Cayes-i anglikán templom vezetője. „Az emberek a szeretteik vagy orvosi segítség, víz után kutatnak.”

Jerry Chandler, a haiti polgári védelmi ügynökség vezetője vasárnap azt mondta, hogy a déli megyében, ahol Les Cayes található, mintegy 1500 ház teljesen megsemmisült, 3000 pedig megrongálódott.

Romba dőlt házak Les Cayes -ben, Haiti délnyugati részén 2021. augusztus 14-én – Fotó: Ralph Tedy / Reuters
Romba dőlt házak Les Cayes -ben, Haiti délnyugati részén 2021. augusztus 14-én – Fotó: Ralph Tedy / Reuters

A szombati rengés epicentruma körülbelül 12 kilométerre volt Saint-Louis du Sud városától – közölte az amerikai földtani intézet (USGS). A rengés azonban érezhető volt a sűrűn lakott fővárosban, a mintegy 125 km-re fekvő Port-au-Prince-ben és a szomszédos országokban is.

Ariel Henry miniszterelnök egy hónapos szükségállapotot hirdetett, és a lakosságot „szolidaritásra” szólította fel. „A legfontosabb, hogy a romok alól minél több túlélő kerüljön elő” – mondta szombaton.

Joe Biden amerikai elnök és az ENSZ is közölte, hogy támogatják a mentési erőfeszítéseket. A szomszédos Dominikai Köztársaság felajánlotta, hogy élelmiszert és orvosi felszerelést küld, Kuba pedig állítólag több mint 250 orvost juttat el Haitiba a következő napokban. Ferenc pápa vasárnapi beszédében imákat mondott az áldozatokért, és reményét fejezte ki, hogy hamarosan megérkezik a segítség.

A katasztrófa súlyosbítja az elszegényedett ország problémáit, amely már így is politikai válsággal küzd az elnök múlt hónapban történt meggyilkolását követően. Az ország felé közeledő Grace trópusi vihar pedig tovább ronthatja a helyzetet az elkövetkező napokban.

Haitit gyakran sújtják erős földmozgások. Egy 2010-es földrengés szinte teljesen elpusztította az országot. A rengés epicentruma akkor a sűrűn lakott főváros, Port-au-Prince volt. A földrengés akkor 222 000 halálos áldozatot követelt, és több mint egymillióan váltak hajléktalanná.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!