Előrehozott választás lesz Kanadában, Trudeau visszaszerezné a liberális párt parlamenti többségét

2021. augusztus 15. – 23:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Előrehozott választásokat tartanak szeptember 20-án Kanadában – jelentette be vasárnap Justin Trudeau miniszterelnök. „A kanadaiaknak dönteniük kell a koronavírus elleni küzdelem befejezéséről és az ország újjáépítéséről” – fogalmazott Trudeau.

Bár a következő választásokat 2023 októberére tervezték Kanadában, egyes hírek szerint Trudeau a sikeresnek tartott járványkezelést kihasználva szeretné visszanyerni pártja többségét a kanadai parlamentben.

Justin Trudeau sajtótájékoztatót tart Ottawában 2021. augusztus 15-én – Fotó: Dave Chan / AFP
Justin Trudeau sajtótájékoztatót tart Ottawában 2021. augusztus 15-én – Fotó: Dave Chan / AFP

2019-ben a Liberális Párt elveszítette a korábbi többségét, a választásokon csak 157 mandátumot kaptak a 338-ból. A többség megszerzéséhez minimálisan 170 mandátumot kell megszerezni a kanadai parlamentben, és ezzel a többséggel tudnák keresztülvinni azt a nagyszabású tervet, amellyel ki szeretnék vezetni az országot a koronavírus okozta válságból.

„Olyan döntéseket fogunk hozni, amelyek nem csak az elkövetkező hónapokra, hanem az elkövetkező évtizedekre is hatással lesznek. A kanadaiak megérdemlik, hogy beleszóljanak, és pontosan ezt a lehetőséget fogjuk megadni nekik” – mondta Trudeau az MTI beszámolója szerint.

A választások megindításához a kanadai miniszterelnöknek a parlament feloszlatására irányuló kérelmet kell benyújtania a főkormányzóhoz, aki II. Erzsébet brit királynőt képviseli az országban. Mary Simon főkormányzó jóváhagyta a kérést, miután vasárnap találkozott a miniszterelnökkel.

Politikai elemzők szerint a miniszterelnök már nem olyan népszerű, mint korábban volt, de kormánya járványkezelését széles körben sikerként értékelték. Kanada ma már elegendő vakcinával rendelkezik ahhoz, hogy akár minden állampolgárát beoltsák. A jogosult kanadaiak több mint 71 százaléka a koronavírus elleni védettséghez szükséges összes oltását megkapta. Ezen kívül a kormány több milliárd dollárt fordított a gazdasági szereplők támogatására.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!