A török kormány sem látott még ilyen súlyos áradásokat, már negyvenen meghaltak

2021. augusztus 14. – 17:36

A török kormány sem látott még ilyen súlyos áradásokat, már negyvenen meghaltak
Kastamonu tartomány augusztus 14-én – Fotó: Mehmet Kaman / Anadolu Agency / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Már negyvenen meghaltak az áradásokban, amik Törökország északi részét sújtják, írja a BBC.

Az áradások főképp a Fekete-tenger partján fekvő Kastamonu, Sinop és Bartin tartományokban vannak. Több ház összedőlt, hidak omlottak össze, legalább 330 faluban nincs áram, és eddig több mint 1700 ember evakuáltak.

Recep Tayyip Erdoğan török elnök kiment a katasztrófa helyszínére, és néhány áldozat temetésére is elment. Itt a tudósítások szerint azt mondta, „nem tudjuk visszahozni azokat a lakosokat, akik meghaltak, de az államnak megvannak az eszközei és az ereje ahhoz, hogy kompenzálja azokat, akik elveszítették a szerettüket”.

A belügyminiszter pedig azt mondta, ennél súlyosabb áradásokat még nem látott.

Míg északon az árvizek sújtanak, addig délen az elmúlt két hétben erdőtüzekkel küzdöttek, bár már nagyjából megfékezték a lángokat. De így is körülbelül 175 ezer hektár leégett.

Hétfőn jelent meg nemzetközi klímatudósok, az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (Intergovernmental Panel on Climate Change, IPCC) tagjainak egy fontos új tanulmánya, amiben azt írják, szerintük kétségtelen, hogy az ember hatása miatt melegedett az atmoszféra, az óceánok és a földek, és valószínűleg sok régióban egyre több tűz lesz. A friss jelentés egyik új hangsúlya, hogy a szélsőséges időjárási jelenségeket (szélsőséges szárazság és áradások, hőhullámok, erdőtüzek, trópusi ciklonok és hurrikánok) a korábbiaknál sokkal egyértelműbben köti a globális felmelegedéshez.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!