Kiutasítják a BBC moszkvai tudósítóját, aki szerint sok orosz számára nincs jövő Oroszországban

2021. augusztus 14. – 17:14

Másolás

Vágólapra másolva

Egyre nyomasztóbb a külföldi tudósítók helyzete Oroszországban, idézi Sarah Rainsford szavait a Guardian. Rainsford a BBC moszkvai tudósítójaként dolgozott évtizedekig, augusztus végén viszont lejár a vízuma, amit nem hosszabbíttatott meg az orosz állam. A riporter szerint ez összefügg a sajtószabadság elleni orosz törekvésekkel, és az „Oroszország és az Egyesült Királyság közti kapcsolatok jelentős romlásával” is.

A kiutasításról elsőként az orosz állami média számolt be, akik egyfajta visszavágásnak állították be a helyzetet – azért cserébe, mert szerintük diszkriminatív módon az Egyesült Királyság sem ad vízumot az orosz újságíróknak. Ezt a vádat a moszkvai brit nagykövetség visszautasította, Rainsford kiutasítását pedig „retrográdnak” és „indokolatlannak” minősítették.

A brit közszolgálati médium szintén elítélte a döntést: Tim Davie, a BBC főigazgatója egyenesen a „médiaszabadság elleni közvetlen támadásnak” nevezte az oroszok lépését.

Sarah Rainsford még a kilencvenes években kezdett el dolgozni moszkvai tudósítóként: „Azt számoltam, hogy már lassan az életem harmadát Oroszországban töltöttem, megismertem a nyelvet, tanulmányoztam a kultúrát, a történelmet, itt éltem, és megpróbáltam megérteni az embereket (…) Imádtam beszámolni Oroszország történetéről a világnak – de ez egy rendkívül nehéz történet. Azt viszont hozzá kell tegyem, hogy nem gondoltam volna, hogy ez megtörténhet.

Az orosz média számára egyértelműek voltak a jelek: komoly gondjai voltak a független orosz újságíróknak, de eddig mi, a külföldi sajtó munkatársai valahogy védve voltunk ettől.”

Rainsford szerint a kiutasítás egyértelmű jel arra, hogy megváltozott a külföldi tudósítók helyzete is, ami „egy újabb visszalépés Oroszország és a világ kapcsolatában – azt mutatják ezzel, hogy Oroszország egyre inkább magába zárkózik.”

Szerinte az orosz állam nem is akar olyan embereket látni, akik megpróbálnának közvetítő szerepet betölteni Oroszország és a világ között: „Ez is jelzi, hogy egyre nehezebb és elnyomóbb a helyzet.”

„A sajtóért jönnek. Most már minden nap arra ébredünk, hogy arról halljuk a híreket, kinél tartottak éppen házkutatást, kinek kell bíróságra mennie, vagy épp ki hagyja el az országot. Egészen elképesztő, hányan vándorolnak ki az országból, soha nem láttam még ilyet”

– mondta Rainsford a BBC szombat reggeli rádióműsorában – „El fogom hagyni az országot, és nagyon szomorú vagyok, hogy nem tudok visszajönni – remélem, majd egy nap talán.

Az viszont még szomorúbbá tesz, hogy az oroszok úgy érzik, hogy sokuk számára itt nincs jövő. Ez nem az az ország, ahova harminc éve megérkeztem, és biztosan nem az, ahonnan húsz évvel ezelőtt elkezdtem tudósítani.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!