Autókat borogattak és kirakatokat törtek be Ankara szír negyedében egy gyilkossági ügy miatt

2021. augusztus 12. – 13:37

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szíriaiak házait, üzleteit és autóit rongálták meg bevándorlásellenes tüntetők Törökország fővárosában, Ankarában szerda éjjel. Az erőszak egy tinédzser meggyilkolása miatt tört ki – írja a BBC.

A beszámolók szerint egy szíriai menekült két török férfit késelt meg egy verekedés során, a 18 éves Emirhan Yalcin később belehalt a sérüléseibe. Az ügyészség azt közölte, hogy nyomozás indult az ügyben, és két embert már letartóztattak.

Az eset után több száz török vonult Ankara egyik, többségében szírek lakta negyedébe. A férfiakból álló csoport autókat borogatott és üzletek kirakatait törte be. A Duvar hírportál szerint a tömeg eközben szíriellenes jelszavakat skandált. Az erőszakot végül a rohamrendőrök fékezték meg, a rendőrség néhány szír lakost evakuált is a környékről.

Törökországban az elmúlt években felerősödött a bevándorlásellenesség, több politikus is amellett kampányolt, hogy szigorúbb korlátozásokat vezessenek be a bevándorlókkal és menekültekkel szemben. A helyzet az elmúlt időszakban a háború elől menekülő afgánok ezreinek érkezése miatt lett feszültebb ismét.

Az ENSZ becslése szerint jelenleg Törökországban tartózkodik a világon a legtöbb menekült, köztük több mint hárommillió szíriai.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!